default-image

"Κακοδιαχείριση με τα αγροτικά κονδύλια"

Οικονομία
"Κακοδιαχείριση με τα αγροτικά κονδύλια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη οικονομική δυσπραγία που επιτάθηκε από τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση περιέγραψε με αδρές γραμμές ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Τόνισε χαρακτηριστικά, «φωτιά παραλάβαμε. Τα πράγματα είναι ζόρικα. Η πραγματικότητα μας τραβά προς τα πίσω».

Η Ελλάδα έχασε το 2014, 171 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία δεν κατάφερε να απορροφήσει. Συνολικά το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 παρουσιάζει απορροφητικότητα της τάξης του 63%, ενώ θα γίνει προσπάθεια μήπως δοθεί η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να χρησιμοποιηθεί και το έτος 2016 ώστε να απορροφηθούν κάποια επιπλέον κονδύλια, ανέφερε ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί την επιστροφή συνολικά 2,5 δισ. ευρώ από καταλογισμούς για κακοδιαχείριση επιδοτήσεων από τα οποία τα 1,3 δισ. ευρώ είναι βεβαιωμένα πρόστιμα, ενώ για τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, προσέθεσε.

Μάλιστα σε αυτά περιλαμβάνονται 327 εκατομμύρια ευρώ, καταλογισμοί για το πάλαι ποτέ «πακέτο Χατζηγάκη» (σ.σ. χρήματα που είχε καταβάλει ο τότε υπουργός Γεωργίας ως αποζημιώσεις στους αγρότες που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις) τα οποία η Ε.Ε. ζητεί να ανακτηθούν έντοκα από τους ίδιους τους αγρότες που έλαβαν τα χρήματα, αποκλείοντας μάλιστα το ενδεχόμενο του συμψηφισμού με μελλοντικές επιδοτήσεις των υπόχρεων.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμού Πληρωμών Και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Και Εγγυήσεων ), 230 εκατομμύρια, που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας με απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε τα χρήματα αυτά ήταν προκαταβολή που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία από το 2007 έως τον Οκτώβριο του 2014 βρίσκονταν κατατεθειμένα άτοκα σε τράπεζα, το όνομα της οποίας ο υπουργός δεν αποκάλυψε.

Πηγή: Καθημερινή

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News