default-image

Γ. Βαρουφάκης: "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο"

Οικονομία
Γ. Βαρουφάκης: "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το σημερινό Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος και τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμε ο ίδιος απάντησε πως «δεν έχουμε χάσει χρόνο. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές άρχισε να εργάζεται, όχι μόνο να κυβερνά αλλά να προγραμματίζει το δρόμο αλλά και τις στάσεις και διαδικασίες που θα χρειάζονταν».

Επίσης όσον αφορά στη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολή δόσης αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου και εφαρμογή των μέτρων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι κινείται  στο πλαίσιο αυτών που έχουν συμφωνηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ο υπουργός Οικονομικών  δήλωσε πως  αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ξεκινήσουν οι συζητήσεις την Τετάρτη, η ελληνική πλευρά θα δώσει στους θεσμούς τα στοιχεία που χρειάζονται, παράλληλα ξεκινούν οι μεταρρυθμίσεις και αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν τη βάση για την αξιολόγηση. Ο κ. Βαρουφάκης στο σημείο αυτό επεσήμανε πως το σύνολο των θεσμών έχει εγγυηθεί πως με την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας ξεκινά παράλληλα και η  διαδικασία για την επίλυση των προβλημάτων με τα χρηματοδοτικά κενά.

Θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις

«Χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέχουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Επίσης διευκρίνισε ότι εμείς υποβάλαμε μία λίστα με επτά προτάσεις και θα υποβάλουμε άλλη μία λίστα με άλλες επτά προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσουμε και θα κριθούμε.

Δεν υπάρχει τρόικα

Ακόμη έκανε λόγο και στο γεγονός ότι κάποιοι αναφέρονται στους θεσμούς ως τρόικα.

«Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι φορείς στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε τη στενή επαφή. «Η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικα που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ότι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει» είπε τοποθετούμενος στο ζήτημα.

«Δε δέχθηκα επίθεση από τον Σόιμπλε»

Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για την επίθεση που φέρεται πως δέχθηκε κατά το σημερινό Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διευκρίνισε πως ο Γερμανός πολιτικός τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και του το εξήγησε.

Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να  προχωρήσει σε  μονομερείς ενέργειες.

Τόνισε όμως πως η  ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετεί στο πλαίσιο της λαϊκής κυριαρχίας που είναι αποφασισμένη να σεβαστεί.

Για το δημοψήφισμα

Για τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως δέχθηκε ερώτηση από τον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Κοριέρα Ντε λα Σέρα στην οποία έπρεπε να απαντήσει τι θα κάνει εάν η Ευρώπη απορρίψει όλες τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Απάντησα  στην υποθετική περίπτωση, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά εάν τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποτανθεί στους πολίτες.

Επανέλαβε δε πως από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις ελληνικές προτάσεις προφανώς δεν μπαίνει θέμα δημοψηφίσματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News