default-image

Κυβέρνηση: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup

Οικονομία
Κυβέρνηση: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μία θετική απόφαση του Eurogroup που θα χαλαρώσει την οικονομική ασφυξία της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Ελλάδα στο αποψινό Eurogroup, ενώ την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε ότι:

- Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

- Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

- Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

- Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

- Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν μάλλον γενική και επικεντρώθηκε στο ότι τώρα οι "θεσμοί" περιμένουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να προχωρήσουν την αξιολόγηση.

Το ότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πρόοδος, αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές τόσο από πλευράς των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και από ελληνικής πλευράς.

Το non-paper Μαξίμου

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε μια ανεπίσημη ενημέρωση, που περιγράφει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση, καθώς και τα τρία νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα που δόθηκαν στους δανειστές.

Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:

Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δε θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.  

Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου.

Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση.

Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι "τριγωνικές συναλλαγές" που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε "λοταρία". Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News