default-image

Αγορές: Το Grexit θα διαλύσει την ευρωζώνη

Οικονομία
Αγορές: Το Grexit θα διαλύσει την ευρωζώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι ένα Grexit δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, οι μεγαλύτεροι οικονομικοί παράγοντες της αγοράς έχουν... την ακριβώς αντίθετη γνώμη.

Για την ακρίβεια, πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ευρωζώνη δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ενός Grexit, ενώ ενδεχομένως θα διαλυθεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση! Πρόκειται για μια ...μεγέθυνση σε τεράστια κλίμακα των "σεναρίων του γκοτζίλα" που διακινούνται από διάφορους κύκλους στα ελληνικά μήντια ως προς τις επιπτώσεις του Grexit στην ελληνική οικονομία, ωστόσο εδώ δεν μιλάμε για άσχετους "αναλυτές" διαφόρων blogs, αλλά για τους πλέον ονομαστόυς «financiers» του Λονδίνου, τους άνθρωποι δηλαδή που καλούνται να διαχειριστούν μεγάλα ποσά εξ ονόματος κυβερνήσεων ή μεγάλων οργανισμών ή εταιρειών.

Οι αάνθρωποι αυτοί κλήθηκαν από τους Financial Times Να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις από τις επιπτώσεις ενός Grexit και όλοι τους προειδοποιούν πως οι επενδυτές δεν πρέπει να υποτιμούν το χάος ποου θα προκληθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του FT City Network, -το φόρουμ των Financial Times όπου μετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από την τραπεζική, την ασφαλιστική, την επενδυτική και ευρύτερα την επιχειρηματική κοινότητα-, οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Όλοι αυτοί προειδοποιούν πως οι μεγαλύτερες απειλές έχουν να κάνουν με την αποδόμηση της Ευρωζώνης και την ΕΕ. Ο Ξαβιέ Ρολέ, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αναφέρει: «Ούτε η Ευρωζώνη, ούτε ίσως ακόμη και η ΕΕ δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν από μια άτακτη φυγή της Ελλάδας». Ο Τιντγιάνε Τιάμ, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Prudential συμπληρώνει: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται αρκετά χαλαρές σχετικά με ένα πιθανό Grexit. Είτε πιστεύουν πως δεν θα συμβεί, είτε ότι δεν θα έχει σημασία. Αυτή η άποψη αξίζει να αμφισβητηθεί».

Οι προειδοποιήσεις συνεχίζονται από τον πρόεδρος των Mark and Spencer, Ρόμπερτ Σουάνελ που λέει: «Το Grexit θα επιταχύνει τη διάλυση της Ευρωζώνης», ενώ ο σερ Ρότζερ Καρ της BAE Systems λέει: «Θα ήταν ένα σημάδι προς τους άλλους να ακολουθήσουν τους καιρούς στεναχώριας».

To αρνητικό σενάριο

Όπως σημειώνουν οι FT, καίτοι η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία με τους εταίρους της αυτή τη στιγμή βλέπει τα μετρητά να εξαντλούνται και αντιμετωπίζει δυσκολίες να αποπληρώσει τα χρέη της. Από την μεριά τους, οι δανειστές με προεξάρχουσα τη Γερμανία, δεν φαίνεται να χαλαρώσουν τη στάση τους και απαιτούν μεταρρυθμίσεις για να εκταμιευτεί μέρος των χρημάτων της τελευταίας δόσης. Έτσι, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει, αυτό θα σήμαινε πως θα υπήρχε αναζωπύρωση των καταθετικών εκροών. Αυτό το bank run, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «έξοδο από ατύχημα», επειδή η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να διακόψει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης στις αφερέγγυες τράπεζες. Χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ, η Αθήνα θα αναγκαζόταν να εκτυπώσει δικό της νόμισμα για να επανεκκινήσει το χρηματοπιστωτικό τομέα της.

Αυτοκράτορας χωρίς ρούχα

Οι άνθρωποι του City βλέπουν τις διακυμάνσεις των κρατικών ομολόγων και τη γενικότερη κατάσταση και αποφαίνονται πως η συνεχιζόμενη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη μοιάζει με τον αυτοκράτορα που είναι χωρίς ρούχα. Ο επικεφαλής ασφαλιστής της RSA, Στέφεν Χέστερ σημειώνει: «Εάν η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μείνει στο ευρώ, δεν νομίζω πως η ΕΕ θα έπρεπε να ρισκάρει κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες. Δηλαδή πολιτικούς κινδύνους που θα είχαν να κάνουν με υπερβολικούς συμβιβασμούς προς την Ελλάδα που αντιστοίχως θα μπορούσαν να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις σε άλλα κράτη-μέλη». Από την μεριά της η Ελένα Μόρισεϊ, επικεφαλής της Newton, κάνει λόγο για μια τραγωδία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν μαζική ανεργία ως εκ τούτου προσέφεραν μια «πύρρειο νίκη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News