default-image

Γιούνκερ: "Η Ελλάδα δε θα βγει ποτέ από το ευρώ"

Οικονομία
Γιούνκερ: "Η Ελλάδα δε θα βγει ποτέ από το ευρώ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνει με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Die Welt" ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι δε θα τεθεί ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ, αλλά υπενθυμίζει ότι η χώρα μας οφείλει να τηρήσει τις συμφωνίες και αν θέλει να αυξήσει τις δαπάνες θα πρέπει να το αντισταθμίσει με πρόσθετα έσοδα.

«Η Κομισιόν είναι της άποψης ότι δε θα υπάρξει ποτέ Grexit. Κανείς σε υπεύθυνη θέση στην Ευρώπη δεν εργάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η χώρα ήταν και θα παραμένει μέλος της νομισματικής ένωσης. Μια έξοδος θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτο πλήγμα του κύρους όλης της Ε.Ε.», δηλώνει ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής Welt, όπως μεταδίδει το ethnos.gr.

Στέλνει ωστόσο μήνυμα και στην Αθήνα λέγοντας πως πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές της: «Εάν η κυβέρνηση θέλει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα τότε πρέπει να αντισταθμίσει (τις δαπάνες) με περαιτέρω εξοικονόμηση ή πρόσθετα έσοδα... Μετά τον Ιούλιο θα πρέπει να εξεταστεί πώς οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ' ανάγκην λιγότερο απαιτητικές αλλά θα πρέπει να είναι «περισσότερο πολιτικές».

«Δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε επίσης «όλους» στους κόλπους της Ε.Ε. να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δε θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα», επισήμανε ο Γιούνκερ, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη ή σε ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης, ότι η ανεργία είναι «στο υψηλότερο» επίπεδο, κυρίως στους νέους, και ότι στη χώρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι συχνότατες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News