default-image

Αυτές είναι οι επτά μεταρρυθμίσεις στο νέο e-mail Βαρουφάκη

Οικονομία
Αυτές είναι οι επτά μεταρρυθμίσεις στο νέο e-mail Βαρουφάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητήσει το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τους θεσμούς και από τον Έλληνα υπουργό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές συζητήσεις.

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει σοβαρές αλλαγές σε σχέση με το πρώτο e-mail Βαρουφάκη.

Όπως φαίνεται, σύμφωνα με το imerisia.gr, η κυβέρνηση ενέταξε στις μεταρρυθμίσεις ελέγχους στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών με σκοπό την αύξηση των εσόδων. Αυτό δεν έχει γίνει γνωστό πως θα εφαρμοστεί, αλλά θα μπορούσε να μπει κι ένας επιπλέον φόρος στα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια, πρόταση που είχε ακουστεί ξανά από το ΣΥΡΙΖΑ. Μια δεύτερη αλλαγή αφορά στις μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού, κάτι που αυτό μπορεί να "χωράει" πολλές ερμηνείες και μέτρα.

Κατά τα λοιπά δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δε θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπενθυμίζονται οι έξι μεταρρυθμίσεις που είχε στείλει στις Βρυξέλλες ο Βαρουφάκης και τις οποίες απορρίπτουν κατ' αρχήν οι Βρυξέλλες:

1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση

Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση - στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη).

3. Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στη φοροδοτική διαδικασία, με τρόπο, όμως, που να βοηθά στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν "κουρεύει" το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης.

5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου.

6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι στο δικό του επίπεδο οι επικοινωνίες με τις ελληνικές υπηρεσίες είναι περιορισμένες και ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος στις τεχνικές διαβουλεύσεις, πότε και πού θα γίνουν αυτές. Ανέφερε, επίσης, ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούσαν οι υπηρεσίες της ευρωζώνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και γι' αυτόν το λόγο τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τους δανειστές, σημείωσε ότι, εφόσον εκπληρωθούν ορισμένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό υπό όρους και προϋποθέσεις. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε παράλληλα ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα, απαραίτητη είναι η παρουσίαση όλων των μέτρων που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup. Και αυτό διότι, όπως σημείωσε, η τμηματική αξιολόγηση ορισμένων μέτρων, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, δεν είναι δυνατή.

Κληθείς να σχολιάσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι από τη στιγμή που στην Αθήνα δε βρίσκονται εκπρόσωποι των θεσμών δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες για το επόμενο διάστημα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι οι μεγαλύτερες πληρωμές αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δε θεωρεί καθόλου πιθανό οι ελληνικές Αρχές να ζητήσουν μετά τον Ιούνιο και νέα παράταση, σημειώνοντας ότι και το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον δε θα ευνοούσε κάτι τέτοιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτό να ζητηθεί. Αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα δεν μπορεί να υπάρξει και προσφορά, είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News