Οικονομία

Έρχεται η νέα ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Θέμα ημερών - αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μόνο απ' αυτόν - εκτιμάται ότι αποτελεί πλέον η έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των δικαιούχων αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας, για την περίοδο του 2015.

Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει σήμερα στοιχεία για την υπόθεση αυτή, μετά από πολλά τηλεφωνήματα του κόσμου, που επικοινωνεί μαζί μας και ζητάει ενημέρωση.

Χθες βρέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχε συνάντηση για τα θέματα αυτά αλλά και για την πορεία της οργάνωσης με τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Για το θέμα της ενεργοποίησης, ο συνεταιριστής δηλώνει ότι όλα έχουν να κάνουν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αναφορικά με τους χιλιάδες απλήρωτους παραγωγούς, για τραγικά λάθη που αφορούν κυρίως σε τρόπους υπολογισμού των δικαιωμάτων και μεθόδων καταβολής τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Σγουρίδης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι παραγωγοί που προσήλθαν στις Ενώσεις και διόρθωσαν τα στοιχεία τους θα εξοφληθούν ως το τέλος του Μαρτίου.

Για ενεργοποίηση

Το ένα κομμάτι αφορά τις ανεξόφλητες επιδοτήσεις, αλλά το άλλο κομμάτι έχει σχέση με τη νέα ενεργοποίηση, για την οποία ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ μάς είπε ότι «οι διορθώσεις έχουν γίνει. Έχουμε σταματήσει να δεχόμαστε κόσμο για το σκοπό αυτό. Και τώρα θα αρχίσουμε, μόλις ανοίξει το σύστημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τη νέα ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν είναι έτοιμος κανείς και πουθενά να ξεκινήσει. Αλλά είναι θέμα ημερών. Μπορεί να γίνει την Παρασκευή ή μπορεί να γίνει τη Δευτέρα. Κανείς δε γνωρίζει. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Αλλά για να λειτουργήσεις θα πρέπει η αίτηση να μπαίνει και να ολοκληρώνεται. Αν σου την αφήνει στη μέση, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείσαι».

Η ΕΑΣ Ηρακλείου είναι καθ' όλα έτοιμη. Έχει προσληφθεί το προσωπικό. Και είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός. Ωστόσο, για την οργάνωση είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει την ενεργοποίηση το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάει ο κόσμος ότι από φέτος ξεκινάει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που θα διαρκέσει για μία εξαετία, μέχρι και το 2020. Και αναμένεται να υπάρχουν και οι νέοι δικαιούχοι πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης, εκτός από εκείνους που πληρώνονται ως τώρα.

Ποιοι δικαιούνται

Ως δικαιούχοι θεωρούνται όλοι οι "ενεργοί αγρότες". Ως "ενεργούς αγρότες" η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί όλους αυτούς που έπαιρναν επιδότηση κατά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς έχουν δικαίωμα να πάρουν και νέα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ένωση Ηρακλείου, δικαιούχοι για να λάβουν τα νέα δικαιώματα είναι αυτοί που θα τους υπολογιστούν δικαιώματα από 250 ευρώ και πάνω. Δικαιούχοι είναι επίσης όσοι έχουν πάρει δικαιώματα από το 2014. Όσοι έχουν κάνει αίτηση κατά το 2013 αλλά δεν έχουν δικαιώματα και με ένα τιμολόγιο πώλησης αγροτικών προϊόντων, τώρα θα είναι δικαιούχοι.

Επίσης, δικαιούχοι θα είναι όλοι οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών. Και γενικότερα, όσοι έχουν γεωργική δραστηριότητα που την αποδεικνύουν στα προηγούμενα χρόνια.

Σε όλους αυτούς τους παραγωγούς θα δοθεί μια βασική ενίσχυση και μια πράσινη ενίσχυση.

Η βασική ενίσχυση θα υπολογιστεί στο 55% του ανώτατου εθνικού ορίου των 2 δισ. 90 εκατομμυρίων, που καλείται το κράτος-μέλος να μοιράσει στους παραγωγούς. Και η πράσινη ενίσχυση είναι το 30% του ποσού αυτού.

Από το ανώτατο όριο, θα μεταφερθούν ποσά εξάλλου, ένα 2%, για τους νέους αγρότες, 3% για το εθνικό απόθεμα, 8% για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 5% για προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Φέτος, γύρω στα 180 με 200 εκατομμύρια ευρώ μεταφέρονται σε όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας. Και ειδικά σε αυτούς που έχουν συνδεδεμένη ενίσχυση, όπως είναι οι γαλακτοπαραγωγοί, που επιδοτούνται με βάση τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους. Όλοι οι άλλοι παραγωγοί θα πάρουν τα νέα δικαιώματα σε ποσοστό της τάξεως του 82% των δικαιωμάτων, που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως τονίζει ο διευθυντής της ΕΑΣΗ Μανόλης Γαρεφαλλάκης, «αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70-80% των παραγωγών που έπαιρναν επιδοτήσεις μέχρι σήμερα. Και όλοι αυτοί οι παραγωγοί θα πάρουν μειωμένες ενισχύσεις και επιπλέον θα δεχτούν αυτήν την περίφημη σύγκλιση που προβλέπεται μέσα από τη νέα ΚΑΠ, που ερμηνεύεται σε ποσοστό μείωσης κατά 30% και θα ισοκατανέμεται κατά 6% για κάθε χρόνο».

Υπάρχει όμως και ένα μικρότερο ποσοστό παραγωγών, που θα δει τις επιδοτήσεις του να αυξάνονται.

«Αδικίες σε βάρος της Κρήτης»

«Η νέα ΚΑΠ δεν αλλάζει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Και οι αδικίες σε βάρος της Κρήτης δε θα αποφευχθούν», ήταν η απάντηση που αποκόμισε από τη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης χθες ο Ανδρέας Στρατάκης.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης διαβεβαίωσε το συνεταιριστή, τέλος, ότι θα ιδρυθεί Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, που θα στηρίξει τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, ενώ ο νόμος Σκανδαλίδη θα αλλάξει. Τέλος, αύριο Παρασκευή, ο Ανδρέας Στρατάκης θα συναντηθεί με ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για το θέμα του δανείου των 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη χθεσινή συνάντηση ήταν και το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ και γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, καθώς και ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Δαμαβολίτης.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια