default-image

"Η περικοπή της χρηματοδότησης κλείνει τα νοσοκομεία"

Κρήτη
"Η περικοπή της χρηματοδότησης κλείνει τα νοσοκομεία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αν τελικά περικοπεί το εγκεκριμένο κονδύλι για τη χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά 51% αυτό το μήνα, παρά την προσπάθεια διάψευσης της είδησης την προηγούμενη εβδομάδα προς αποφυγή εντυπώσεων και αντιδράσεων.

Η ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση της οποίας μέχρι την Τετάρτη θα έχει συναντηθεί με τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών όπως έχει ζητήσει, αναφέρει στην ανακοίνωση της: «Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων - με στοιχεία του υπουργείου Υγείας - μειώθηκαν κατά 60% τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Τα νοσοκομεία αδυνατούσαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους να προμηθευτούν βασικά είδη και απαραίτητο υγειονομικό, φαρμακευτικό υλικό. Μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι ότι αναγκάζονται να αγοράσουν υγειονομικό υλικό σε ιδιωτικά φαρμακεία με δικά τους χρήματα για λόγους υγιεινής και ασφάλεια».

«Μας είπαν για τα αποθεματικά των νοσοκομείων. Δε μας είπαν όμως πού υπάρχουν αυτά. Θα έπρεπε να έχουν το θάρρος να δηλώσουν στα ίσια ότι κόβουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων προκειμένου να βρουν τα ταμειακά διαθέσιμα που αναζητούν για τη δόση.

Πρέπει να το πουν όμως στον κόσμο που τρέχει ελλείψει χρημάτων μόνο στα δημόσια νοσοκομεία», είπε στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη ο σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης .

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μόνο το 2014, βάσει των στατιστικών στοιχείων που υπάρχουν στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ, προσήλθαν 110.000 άνθρωποι, ενώ από τα επείγοντα πέρασαν 95.000.

Στο ερώτημα για το πόσο χρόνο ζωής δίνει υπό τις παρούσες συνθήκες στα νοσοκομεία ανέφερε πως μετά το 1ο εξάμηνο του 2015 θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

Την επόμενη Παρασκευή τέλος συνεδριάζει η ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να αποφασίσει τα βήματά της.

Εντωμεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιεράρχησης των αναγκών και επαναξιολόγησης των θέσεων, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και με τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπέγραψε την επαναπροκήρυξη 104 θέσεων για γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, κυρίως της περιφέρειας.

Οι θέσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων προκηρύξεων που αφορούσαν την πλήρωση θέσεων επικουρικών γιατρών και ειδικευόμενων γιατρών σε ΜΕΘ και ΜΕΝ. Προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψη 800 επικουρικών γιατρών και να προκηρυχθούν 1.095 θέσεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις που βγαίνουν άγονες, το υπουργείο Υγείας κινείται στην κατεύθυνση αναζήτησης κινήτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News