Οικονομία

Η ΠΑΣΥ για τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Στο βαρέλι δίχως πάτο, δηλαδή στην εφαρμογή του Μνημονίου και ειδικά για την εξόφληση της δανειακής σύμβασης, ρίχνονται, με κυβερνητική απόφαση, και τα χρήματα που προορίζονταν για πληρωμή των αγροτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία νομού Ηρακλείου της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα οποία γίνεται λόγος τελευταία ότι δε θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων αγροτών, αλλά θα μεταφέρονται σε έντοκο λογαριασμό της Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ, «στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 27 Φλεβάρη 2015 δημοσιεύτηκε η απόφαση-διαταγή της κυβέρνησης να δοθούν τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας, στερώντας σε πρώτη φάση περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από τους αγρότες που περιμένουν να εισπράξουν. Τη διαταγή υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.

Η σχετική διαταγή υπογράφηκε την ώρα που χιλιάδες κτηνοτρόφοι περιμένουν ακόμα να πάρουν την εξισωτική αποζημίωση για να κινηθούν (καθώς ρευστό δεν υπάρχει, αφού δεν πληρώνουν οι έμποροι παρά μετά από μήνες). Η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί έως τώρα, εξαιτίας της αλλαγής που έγινε στον προσδιορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, καθυστερούν ενισχύσεις που δικαιούνται οι αγρότες και τις περιμένουν για να ξεκινήσουν τώρα την άνοιξη τις καλλιεργητικές δραστηριότητες. Αντί να λυθούν άμεσα αυτά τα προβλήματα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την απόφαση-διαταγή της κυβέρνησης να διατεθούν τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας για να μπαλώσει η κυβέρνηση άλλες τρύπες...

Κι αυτό για να μπορέσει η κυβέρνηση με το χρήμα που παίρνει από τους φορείς ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΛΓΟ κ.ά. να αντιμετωπίσει άλλες ανάγκες με βάση τις υποχρεώσεις της από την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές. Η απόφαση για τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται ότι αφαιρεί από τον Οργανισμό περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που είχε στα ταμεία του μετά το 2007 με τη μορφή προκαταβολής ενισχύσεων και το οποίο ποσό του έδινε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί άμεσες ανάγκες του».

Και η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ καταλήγει: «Καμιά αναμονή για τους μικρομεσαίους αγρότες… Μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση του αγροτικού κινήματος για τη διεκδίκηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια».

Σχόλια