default-image

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης

Οικονομία
Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα τον Ιούνιο, ακόμη και με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής,  διότι οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν στην κυβέρνησή της, δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στη Ρίγα, ο Ντομπρόβσκις, είπε πως η κυβέρνηση του  κ. Τσίπρα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος τις προσεχείς εβδομάδες και στη συνέχεια θα δει τι θα υπαγορεύσουν οι αγορές.

«Μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί έναν πρόσθετο διακανονισμό μετά τη λήξη του προγράμματος της», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο ίδιος τόνισε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες από τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά και ίσως να μην έχει το ίδιο εύρος επιλογών.

«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητούσαμε πώς η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές με τη βοήθεια μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμή ή μιας ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής", είπε.

Ωστόσο, συνέχισε, τώρα αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, δεδομένης της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Ακόμη ο Ντομπρόβσκι υπογράμμισε πως η μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα συνδέεται με την επίδοσή που θα έχει από την τρέχουσα αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

«Εάν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις, σχετικά με την ολοκλήρωση του τρέχοντος  προγράμματος προχωρούν με επιτυχία και η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της και εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πιστεύω πως θα είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε το επόμενο πιθανό πακέτο. Επίσης πιστεύω ότι έτσι θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές» δήλωσε ο Ντομπρόβσκι.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, υποστήριξε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 30 έως 50 δισ. ευρώ.

Ωστόσο λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ, Σιμόν Μπουατέλ το διέψευσε λέγοντας: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζητούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News