default-image

"Οργώστε τώρα τα χωράφια"

Κρήτη
"Οργώστε τώρα τα χωράφια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προετοιμασία του εδάφους για τη φύτευση των ανοιξιάτικων φυτών - αλλά ακόμα όργωμα σε εδάφη που δεν έχουν κλήση και δεν κινδυνεύουν με κατολισθήσεις από φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, για να μην επαναληφθούν οι τελευταίες καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες - προτείνει απαντώντας στις ερωτήσεις της "Νέας Κρήτης" ο τεχνολόγος γεωπόνος Γιώργος Σαρρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα χρονική περίοδο γίνεται και η φύτευση της πατάτας, ενώ δεν αλλάζει κάτι ως προς τις φυτεύσεις που ισχύουν από το Νοέμβριο και μετά ως προς τα διάφορα χόρτα, καθώς και σε μαρούλια και κρεμμύδια.

«Είναι καλό να σκορπίσουμε στο έδαφος κοπριά ή κομπόστ, να κάνουμε το όργωμα και να γίνει έτσι η προετοιμασία για την ανοιξιάτικη φύτευση που αφορά σε ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά κ.λπ. Και κάνουμε το πρώτο όργωμα ενόψει αυτών των φυτεύσεων, διότι αυτή η οργανική ουσία - είτε ζωική είτε φυτική - χρειάζεται κάποιο χρονικό περιθώριο για να αρχίσει να λειτουργεί. Και χρειάζεται μια ενσωμάτωση στο έδαφος. Αυτή την ενσωμάτωση μπορούμε να την κάνουμε τώρα, για να είμαστε στα μέσα Μαρτίου έτοιμοι να φυτέψουμε», λέει ο κ. Σαρρής.

Βασική καλλιέργεια

Ρωτήσαμε όμως τον κ. Σαρρή αν υπάρχει κάποια καλλιέργεια που μπορεί να μπει τώρα, ως μία νέα στις υπάρχουσες. «Βασική καλλιέργεια είναι τώρα η πατάτα. Είναι τώρα εποχή της. Αλλά θα πρέπει να το επιτρέπει το χωράφι, να μην έχει υγρασία πολλή, ώστε να μπορούμε να το σκάψουμε για να φυτέψουμε την πατάτα», λέει χαρακτηριστικά.

Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε στο στάδιο ανθοφορίας και συγκομιδής στα κουκιά, στις παπούλες και άλλα είδη. Ενώ τώρα μπορούμε να φυτέψουμε ξανά κρεμμύδι από κοκκάρι για να το κόψουμε φρέσκο. «Γενικά ακόμα φυτεύουμε όλα τα χόρτα. Ραδίκι άγριο, ραπάνι, καρότο, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, σπανάκι και όλα τα άλλα χόρτα», εξηγεί ο Ηρακλειώτης γεωπόνος.

Αλλά και το μαρούλι το χειμερινό στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου και το ανοιξιάτικο στις παραθαλάσσιες περιοχές μπαίνει κανονικά ακόμα. «Το αν βάλουμε ανοιξιάτικη ή χειμερινή ποικιλία», διευκρινίζει, «έχει να κάνει και με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Και θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πλέον όλες οι καλλιέργειες έχουν ποικιλίες που φυτεύονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου». Στο ερώτημά μας για τα κτηνοτροφικά φυτά, ο κ. Σαρρής λέει ότι αυτά έχουν φυτευτεί στο προηγούμενο διάστημα, όμως σε αυτό το μήνα μπορεί να φυτευτεί το σόργο, δηλαδή το άγριο καλαμπόκι ή και το κανονικό καλαμπόκι που προορίζεται για ζωοτροφή.

Υπάρχει φιστίκι

Στις νέες καλλιέργειες που υπάρχουν για την Κρήτη ο τεχνολόγος γεωπόνος μας μίλησε επίσης και για την αραχίδα (φιστίκι). «Τώρα τελευταία γίνονται κάποιες σπορές, που είναι ερασιτεχνικές αλλά έχουν ενδιαφέρον. Είναι το φιστίκι που παίρνουμε εμείς ψημένο. Το παίρνεις, το σπέρνεις και πολλαπλασιάζεται μέσα στο έδαφος. Είναι σαν ένας μικρός κόνδυλος. Πρέπει να είναι ελαφρύ το έδαφος. Είναι μια καλλιέργεια που δε ζητάει ιδιαίτερο πότισμα. Φυτεύεται σχετικά κοντά, στους 20-30 πόντους στη γραμμή και στους 70 με 80 πόντους η γραμμή από γραμμή. Τώρα μες στο Μάρτιο φυτεύεται αυτό και συγκομίζεται Αύγουστο με Σεπτέμβριο», εξηγεί ο κ. Σαρρής. Το φιστίκι βγαίνοντας από το έδαφος αποξηραίνεται στον ήλιο για περίπου μία εβδομάδα και στη συνέχεια ψήνεται.

Κλάδεμα και ψέκασμα στα δέντρα

Σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ο Γιώργος Σαρρής καλεί τους αγρότες κλαδεύοντας να κάνουν αμέσως ψέκασμα με χαλκούχο σκεύασμα. «Ο χαλκός μετά τα κοψίματα των κλαδιών και τις πληγές που δημιουργούνται έρχεται και επουλώνει τις πληγές. Οπότε εμποδίζει κάποιους μύκητες να μπουν στο ξύλο, ενώ προστατεύουμε τα δέντρα και από άλλες ασθένειες».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News