Οικονομία

"Το Δεκέμβριο η 13η σύνταξη σε 1,2 εκατ. δικαιούχους"

Η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως Δώρο Χριστουγέννων, θα τηρηθεί. Την παραπάνω δήλωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο.

Ο κ. Στρατούλης είπε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Mega, αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου 2015 και υπήρχαν άλλα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα, όπως τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Σε ερώτηση εάν η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός τετραμήνου, ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο μια παροχή που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο.

Ο κ. Στρατούλης, πάντως, δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη από χθες, αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και μια δαπάνη ακριβώς 545 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι όταν θα κατατεθεί στη Βουλή δε θα αφορά ούτε έναν συνταξιούχο λιγότερο και ούτε ένα ευρώ λιγότερο.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος με αποδοχές κάτω των 700 ευρώ θεωρείται δικαιούχος, αλλά έχει υψηλό οικογενειακό εισόδημα, ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για «υπαρκτό πρόβλημα» και είπε ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα αντιμετωπιστούν όταν έρθει η ώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο

Κληθείς να απαντήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό και γενικότερα πώς θα καλυφθούν οι δεσμεύσεις για προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές 2 δισ., ο ίδιος δήλωσε, σύμφωνα με το vima.gr, ότι σταδιακά θα πάρει μπροστά η χώρα, θα επανεκκινήσει η οικονομία και θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και κατ' επέκταση και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, απ' όπου και θα εξοικονομηθούν χρήματα.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και προανήγγειλε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε άμεσο χρόνο, ενώ για τις ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι εάν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν προς όφελος των ασφαλισμένων και των ταμείων, θα γίνουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες εξοικονομήσεις θα υπάρξουν από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από μείωση συντάξεων.

Ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ούτε μία μέρα τα όρια συνταξιοδότησης» και αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για τα ΑΜεΑ και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983, σημειώνοντας ότι παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν μόνον σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των πρακτικών των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που εφαρμόζουν τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.

Για το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου διαστήματος, ο κ. Στρατούλης εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός. Δήλωσε πως δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η κυβέρνηση «έχει και λύσεις και προτάσεις», ενώ παρέπεμψε και στις ρυθμίσεις που εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και κατατίθενται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Για τη συμφωνία με τους δανειστές και αν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε, σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο του "Βήματος", πως δε χρειάζεται να γίνει αυτό με βάση τη νομοθεσία, τονίζοντας ωστόσο ότι η συμφωνία θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής, ενώ ξεκαθάρισε πως δε θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Πρόκειται για συμφωνία για επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι' αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή», σημείωσε.

Για το χρέος, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «δε θα πληρωθεί στο απόλυτο», καθώς «δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί η χώρα και ο λαός μας θα οδηγηθούν σε πλήρη υποδούλωση», επισημαίνοντας ότι αντικείμενο της νέας συμφωνίας που θα υπάρξει μετά τη συμφωνία-γέφυρα είναι «η διαγραφή του χρέους για να γίνει βιώσιμο».

Τέλος, για το θέμα των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Στρατούλης είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο κατεύθυνση «να επισπευσθεί η αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος και να επανέλθουν στις δουλειές τους».

Σχόλια