default-image

"Ναι" από τη Bundestag στην παράταση του ελληνικού προγράμματος

Οικονομία
"Ναι" από τη Bundestag στην παράταση του ελληνικού προγράμματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παράταση του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε η γερμανική Κάτω Βουλή, παρά τις αμφιβολίες και τις επιφυλάξεις για τη δέσμευση της Αθήνας να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της.

Υπέρ της παράτασης ψήφισαν 542 βουλευτές της Bundestag, 32 ψήφισαν κατά και 13 απείχαν.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πλειοψηφία για οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης μέχρι τώρα στη γερμανική Κάτω Βουλή.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε «Ψηφίστε όχι για να δώσουμε περισσότερα λεφτά αλλά περισσότερο χρόνο» και διαμήνυσε ότι οι «Γερμανοί πρέπει να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να κρατήσουν την Ευρώπη ενωμένη».

«Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής. Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κατά την εισήγησή του στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα, όντας μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος». . Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι "δεν έχει διάθεση" για τέτοια και ότι το ζήτημα "είναι πολύ σοβαρό".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News