default-image

"Μαύρη τρύπα" ρευστότητας για την ελληνική οικονομία

Οικονομία
"Μαύρη τρύπα" ρευστότητας για την ελληνική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζει να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο αποκαλύπτεται καθημερινά ως προς το μέγεθός του.

Σήμερα κυβερνητικά στελέχη παραδέχτηκαν την ύπαρξη του κενού (χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού) και προανήγγειλαν τη λήψη σχετικών μέτρων, δίχως ωστόσο να διευκρινίζονται αυτά.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκαν την ύπαρξη προβλημάτων ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να λύση το ζήτημα μέσω μέτρων που θα ληφθούν. Δε διευκρίνισε ωστόσο ποια μέτρα: πρόσθετους ή έκτακτους φόρους, για παράδειγμα;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5 παραδέχτηκε πως «προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη».

Μάλιστα πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρευστότητας και στη συνέχεια μίλησε για μέτρα που ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν. «Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία αλλά σίγουρα αυτό είναι και ένα ζήτημα, το οποίο αφορά και τους εταίρους μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει».

Νέα μέτρα

Πρόβλημα ρευστότητας παραδέχτηκε πως έχει η ελληνική οικονομία και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο Mega και τόνισε πως το ζήτημα «θα λυθεί με τα νέα μέτρα που θα λάβουμε». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Μάλιστα έκανε λόγο και για τη δέσμευση περιουσιών 17 φορολογουμένων που έγινε την Τετάρτη με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.

«Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας»

Ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε, πάντως, πως ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κάλυψη υποχρεώσεων (ΔΝΤ, τόκοι, έντοκα γραμμάτια) στα τέλη Μαρτίου, θα ζητηθεί παράταση για την αποπληρωμή τους.

«Αν έως το τέλος του μήνα (Μαρτίου) έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν - δύο μήνες. Δε θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δε συμφέρει κανέναν», τόνισε.

Ερωτηθείς για σενάρια που εκτιμούν μεγάλο δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την πρόβλεψη ότι λόγω αυτού μπορεί να υπάρξει νέο μνημόνιο -κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε - ο κ. Φλαμπουράρης το αρνήθηκε και σχολίασε: «Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας λέει ότι θα υπάρχει νέο μνημόνιο; Υποσκάπτει τη συμφωνία».

Διαρροές

Με διαρροές το υπουργείο Οικονομίας μιλούσε χθες το βράδυ για «τρύπα» στον προϋπολογισμό 5-7 δισ. ευρώ («δημοσιονομικό κενό»), αντί για 2,5 δισ. που αναμενόταν!

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.

Ο κύριος Σταθάκης, μέσω twitter, διέψευσε αργά το βράδυ ότι υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό κενό και επικαλέστηκε επίσημη δήλωση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα πως σε δύο μήνες δε θα υπάρχει υστέρηση εσόδων -με αφορμή τα στοιχεία που δείχνουν «μαύρη τρύπα» 1 δισ. στα έσοδα από τον πρώτο μόλις μήνα εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού.

Ωστόσο ο κύριος Σταθάκης δε διέψευσε και τη συζήτηση που πράγματι είχαν χθες δημοσιογράφοι με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας. Άλλες πηγές μάλιστα επιβεβαίωναν ότι υπήρξε σχετική αναφορά σε «δημοσιονομικό κενό 5-7 δισ. ευρώ», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτή αφορούσε στην διετία 2015-2016.

Κανείς στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 7 δισ. ευρώ, το οποίο φαντάζει υπερβολικό και τρομάζει και θα ήταν αδύνατον να καλυφθεί χωρίς τη λήψη έκτακτων σκληρών μέτρων, ακόμα και με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παραδέχτηκε χθες ότι το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού «δεν αγγίχτηκε» στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αναδεικνύοντας τη σημασία του προβλήματος. Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Alpha είπε πως «νομίζω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου», αλλά πρόσθεσε ότι «σ' αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο».

Μιλώντας στο Bloomberg υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στο ΔΝΤ για τις αποπληρωμές του Μαρτίου, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News