default-image

Κόποι των αγροτών πνιγμένοι στη λάσπη

Κρήτη
Κόποι των αγροτών πνιγμένοι στη λάσπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε η γη χωρίς ίχνος υπερβολής, "καταπίνει" περιουσίες και μετακινείται σκεπάζοντας τα επόμενα χωράφια. Κάνοντας λόγο για απόγνωση, ουσιαστικά δε λέμε τίποτα... Μια λέξη που ετούτη τη φορά είναι πραγματικά μικρή να περιγράψει το σοκ των ανθρώπων της υπαίθρου στην ευρύτερη περιοχή των Αρχανών. Απίστευτο κι όμως αληθινό είναι το φαινόμενο που κατέγραψαν χθες και αποκαλύπτουν σήμερα ο φωτογραφικός φακός της "Νέας Κρήτης" και του neakriti.gr, και η κάμερα της "ΚΡΗΤΗ TV".

Χιλιάδες στρέμματα γης έχουν σκαφτεί από την ορμή και τη συνεχή ροή του νερού, μοιάζοντας σαν κρατήρες ηφαιστείου, με τα τεράστια αυλάκια να βαθαίνουν διαρκώς από καταρράκτες και ποτάμια που σχηματίστηκαν λόγω των ασταμάτητων καταιγίδων. Αμπέλια, ελιές, ακόμα και κτίσματα σε μετοχάκια αγροτών έχουν μετακινηθεί από τις κατολισθήσεις και τα πολλά νερά, με τη λάσπη να συμπαρασύρει τον κόπο των ανθρώπων χωρίς αυτοί να μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν όλη αυτήν τη καταστροφή, καλώντας το κράτος να βρεθεί δίπλα τους για να τους αποζημιώσει και να τους βοηθήσει να ξαναξεκινήσουν, σχεδόν, απ' το μηδέν!

Λύγισαν και σίδερα

Όνειρα και ελπίδες για μια καλύτερη ζωή πνίγηκαν μες στη λάσπη για εκατοντάδες παραγωγούς, που χωρίς επιδοτήσεις έβαλαν απ' την τσέπη τους τεράστια ποσά για να κάνουν γραμμικά, υποστυλωμένα αμπέλια και τα τελευταία 24ωρα, όσοι κατάφεραν με τα 4x4 να φτάσουν ως εκεί, τα είδαν να έχουν μετακινηθεί, με τις πανάκριβες υποστυλώσεις να έχουν λυγίσει, οι σωλήνες να έχουν ακόμα και κόψει, ενώ θα υπήρχε μια ελπίδα σωτηρίας αν δεν είχαν... μετακινηθεί και τα ριζικά συστήματα των φυτών. Κι όταν το χώμα μετακινείται, το ριζικό σύστημα κόβεται και το φυτό ξεραίνεται...

Ο αγρότης Μανόλης Καλομοιράκης λέει ότι, όσο στεγνώνει η γης, τόσο και θα μεγαλώνουν οι ζημιές, αφού θα αυξάνονται τα νερά που θα "ξερνάει" το χώμα.

Αλλά και στα λιόφυτα. Ήδη το χρώμα των φύλλων σε πολλά ελαιόδεντρα άρχισε να αλλάζει, δείχνοντας ότι το ριζικό σύστημα έχει κοπεί ή έχει υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα. Είναι εντυπωσιακό, αλλά απολύτως αληθινό.

Ξεριζώθηκαν!

Εικόνα βιβλικής καταστροφής, με φόντο την απέραντη λασπουριά και δέντρα που μέσα σε μία νύχτα έπαθαν ό,τι δεν είχαν πάθει 50,100 και 200 χρόνια ζωής... Άλλα βρέθηκαν ξαφνικά να πατούν στο πουθενά, με τις ρίζες τους να κρέμονται στον αέρα, και άλλα να έχουν πέσει κάτω στη λάσπη. Σαν να τα έκοψε κάποιο αόρατο χέρι από τη βάση τους. Όμως, εδώ μιλάμε για κανονικό ξερίζωμα...

Ακόμα και ο δρόμος που είχε φτιαχτεί για τις ανάγκες κατασκευής του φράγματος των Χαλαυριανού ποταμού, για να περνούν βαριά μηχανήματα και να δουλεύουν στο φράγμα, καταστράφηκε από μεγάλες καθιζήσεις. Στην κυριολεξία "κόπηκε" και τώρα πλέον είναι απροσπέλαστος.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Μύρων Χιλετζάκης μάς δείχνει τις ζημιές στα γραμμικά αμπέλια. Οι υποστυλώσεις έχουν σπάσει. Αλλά και τα φυτά πια είναι άχρηστα…

Ζητούν βοήθεια

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης τόνισε χαρακτηριστικά χθες ότι «τουλάχιστον στο φράγμα έχουμε έτοιμες εργολαβίες για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Στις υπόλοιπες περιοχές, όμως; Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξανασταθούν στα πόδια τους». Ο Δήμος έχει στείλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ, για μισθώματα μηχανημάτων που θα πρέπει να δουλέψουν τις επόμενες μέρες για να καθαρίσουν τους δρόμους, μετά τον πρόσφατο πρώτο καθαρισμό που έχει γίνει.

«Ας ελπίσουμε», λέει ο Γιάννης Αντρεάκης, «η νέα κυβέρνηση να διαθέσει κάποια χρήματα για την αποζημίωσή μας και ο Θεός να σταματήσει να βρέχει. Αλλιώς θα έχουμε μεγαλύτερες ζημιές».

Στο μεταξύ, ο Δήμος μαζί με τους αγροτικούς φορείς πιέζει μέσω και της Περιφέρειας Κρήτης για να διεκδικήσει αποζημιώσεις από το κεντρικό κράτος.

Αυτή η ελιά έστεκε στη θέση της για τουλάχιστον 200 χρόνια. Και τώρα είναι έτοιμη να πέσει, καθώς το βασικό της ριζικό σύστημα κρέμεται στον αέρα. Είναι μία από τις πολλές ανάλογες περιπτώσεις.

Ούτε αποζημιώσεις

Και ποιος μπορεί, αλήθεια, να συμβάλει στην ανακούφιση αυτών των κατεστραμμένων ανθρώπων; Οι Αρχανιώτες έχουν κυριολεκτικά χάσει τις περιουσίες τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Ακόμα και για καλλιέργειες που με το μάτι δε φαίνονται να έχουν υποστεί ζημιά, θεωρείται σίγουρο ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα φανεί η φρικτή πραγματικότητα, καθώς όσο ζεσταίνεται η γη το νερό που "ξερνάει" αυξάνεται διαρκώς και "σκάβει" το χώμα στο πέρασμά του. Και όλα αυτά χωρίς αποζημιώσεις. Έστω για μία ελάχιστη στήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών.

Και ξαφνικά, ο αγρότης θα δει πηγαίνοντας στο χωράφι του αυτό το χαντάκι που έχει βάθος τουλάχιστον δύο μέτρα και παραπάνω ένας... καταρράκτης να πέφτει μέσα ασταμάτητα.

Απίστευτη κατάσταση: «Μετακινήθηκε όλο το αμπέλι»

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Μύρων Χιλετζάκης, που χθες για τις ανάγκες του δικού μας ρεπορτάζ μετέτρεψε το 4x4 αυτοκίνητό του σε... βάρκα μες στις λάσπες, λέει με οργή, αγανάκτηση αλλά και δικαιολογημένο παράπονο: «Μας απάντησαν ότι στα ΠΣΕΑ δεν μπορούν να ενταχθούν όλα αυτά προς το παρόν, αν δε βγει ειδικός κανονισμός. Και λέω εγώ σαν παραγωγός: Μου το φορολογείς το χωράφι. Και πληρώνω το ελληνικό κράτος. Μου φορολογείς τα σίδερα. Τα φυτά. Και πληρώνω ΦΠΑ στα σίδερα. ΦΠΑ στα φυτά. ΦΠΑ στο πετρέλαιο που χρησιμοποίησα για να σκάψω. ΦΠΑ παντού. Και ξαφνικά παθαίνω αυτή τη ζημιά χωρίς να φταίω. Γιατί λοιπόν ως κράτος δε με αποζημιώνεις τώρα για να μπορέσω κι εγώ να ξαναφτιάξω αυτό το αμπέλι μου από την αρχή; Τώρα, χωρίς αυτήν τη στήριξη, δεν μπορώ να το ξαναφτιάξω»!

Ο δρόμος προς το φράγμα του Χαλαυριανού ποταμού είχε κατασκευαστεί για να περνούν βαριά οχήματα και να δουλεύουν στο φράγμα. Και ιδού τι έχει πάθει. Έχει κόψει τελείως. Έχει καταστραφεί.

Μάλιστα, ο κ. Χιλιετζάκης κάνει και μία αναφορά στην καλύτερη αντιμετώπιση που έχουν οι παραγωγοί του Έβρου. «Η διαφορά με τον Έβρο είναι ότι ο παραγωγός του Έβρου ναι μεν καταστράφηκε. Ναι μεν έχει πρόβλημα σοβαρό, αλλά δεν έχει τα έξοδα που έχω εγώ. Πήρε το τρακτέρ. Πήγε και έσπειρε το κριθάρι και έγινε λίμνη. Εμένα που μετακινήθηκε όλο το αμπέλι, η πολυετής καλλιέργεια, που θέλει τέσσερα χρόνια για να την ξαναφέρω στο επίπεδο που θέλω, γιατί δε με αποζημιώνει;».

Κάτω από τη λάσπη θάφτηκαν τα νεοφυτεμένα αμπέλια. Όσο για τα λιπάσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες, χάθηκαν και αυτά, μαζί με όλα τα άλλα έξοδα των αγροτών.

«Τέτοια καταστροφή δε θυμάμαι ποτέ»

«Το νερό έχει πάρει τους στύλους των αμπελιών, έχει πάρει τα πηγάδια, έχει καταστρέψει τα πάντα», λέει από την πλευρά του και ο παραγωγός Μανόλης Καλομοιράκης, που τον συναντήσαμε να έχει κατέβει και αυτός στην περιοχή όπου βρίσκεται το ημιτελές έργο του Χαλαυριανού ποταμού, για να δει τι έχει συμβεί και στη δική του περιουσία. «Εγώ τέτοια καταστροφή δε θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν. Αλλά κράτος δεν υπάρχει για μας. Θα τα παραιτήσουμε όλοι», λέει χαρακτηριστικά.

Οι πανάκριβες υποστυλώσεις μετακινήθηκαν στα γραμμικά αμπέλια. Και το κακό δεν είναι μόνο οι υποστυλώσεις. Τα φυτά των αμπελιών είναι ήδη "νεκρά" αφού μετακινήθηκε το ριζικό τους σύστημα!

Από την πλευρά του, και ο Γιάννης Ανδρεάκης τονίζει: «Έχει κάνει υπερβολικό νερό. Έχει κάνει πολλές ζημιές, με πολλά χωράφια να έχουν "κοπεί". Οι καταστροφές είναι τρομερές. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα διαθέσει κάποια χρήματα για να καλύψει κάποιες καταστάσεις. Από 'κει και πέρα, η ελπίδα μας είναι στο Θεό να μην κάνει άλλες βροχές».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News