Οικονομία

"Μαύρη τρύπα" 5-7 δις στον προϋπολογισμό;

Σύμφωνα με αυτά που υπολόγιζε η Τρόικα, πριν τις εκλογές, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ήταν περίπου στα 2,5 δισ. και ζητούσε νέα μέτρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομίας εκτιμά ότι το κενό για το 2015 έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ.ευρώ!

Την αδυναμία να τα καταφέρει η χώρα μας χωρίς χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο και να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεών της εξέφρασε σήμερα κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρκατορείο Ειδήσεων.

Προεκλογικά η Τρόικα υπολόγιζε το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ.ευρώ και ζητούσε λήψη νέων μέτρων για να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, όμως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρνηθεί και υπολόγιζε ότι το κενό στο τέλος του 2015 θα ανέλθει περί τα 500 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας που -σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρκατορείου- ανεβάζουν το δημοσιονομικό κενό στο δυσθεώρητο ποσό των 5-7 δισ.ευρώ, δημιουργούν προβληματισμό αλλά και έρχονται σε συνέχεια των σημερινών επίσημων στοιχείων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2015, όπου η υστέρηση των εσόδων (επισημαίνεται ότι πρόκειται για τον πρώτο μήνα του έτους) ανέρχεται στα 935 εκατ.ευρώ.

Συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό

Στο μεταξύ, το χρηματοδοτικό κενό απασχολεί την κυβέρνηση και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της συντονιστικής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και τόνισε ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την υστέρηση των εσόδων σχολίασε ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό.

Στο μεταξύ, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων την έκδοση εντόκων και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης.

Σχόλια