Οικονομία

FT: Τι κέρδισε και τι έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει "τον θάνατο του μνημονίου" και η λίστα Βαρουφάκη μοιάζει... εντυπωσιακά με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να περάσει κάποια σημεία του προγράμματος της.

Κάπως έτσι συνοψίχουν οι Financial Times σε ανάλυση τους τα "κέρδη" και τις "απώλειες" σχετικά με την διαπραγμάτευση και το κείμενο - τη λίστα Βαρουφάκη - στο οποίο αυτή κατέληξε.  

Οι Financial Times θεωρώντας ότι στρατηγικά η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιβεβειώσει το «θάνατο του μνημονίου», όπως τόνιζε προεκλογικά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κατάφερε να περάσει κάποιες από τις θέσεις της. Γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο: « Παρ' όλα αυτά, πολλές από τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που διατυπώνει στην επιστολή της προς το Eurogroup μοιάζουν εντυπωσιακά με τις δεσμεύσεις που έκαναν, αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Ορισμένες δείχνουν ρυθμισμένες έτσι ώστε να δίνουν το περιθώριο στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίξει ότι τήρησε το αποκαλούμενο ''Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης''».

Σύμφωνα με το άρθρο, τα κενά και οι παραλείψεις θα συμπληρωθούν πιθανότατα κατά τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των θεσμών που επιβλέπουν το πρόγραμμα, τους οποίους μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε «τρόικα».

Κέρδη και ζημίες

Όσο για τα κέρδη και τις ζημίες της διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά, οι Financial Times αναφέρουν:

Ιδιωτικοποιήσεις: Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται πως εξαφανίστηκαν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην ανατρέψει τις πωλήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και να «σεβαστεί τη νομική διαδικασία» στην περίπτωση των δημοπρασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Αυτά είναι καλά νέα για την κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco και τη Maersk της Δανίας, που είναι τα φαβορί για την εξαγορά των δύο τρίτων του ΟΛΠ.

Συνεπάγεται επίσης ότι η κοινοπραξία της οποίας ηγείται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, η οποία κατονομάστηκε ως προτιμητέος πλειοδότης για την 40ετή παραχώρηση της διαχείρισης των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία βάσει σχεδίου.

Το ερώτημα όμως παραμένει: θα προσπαθήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα διακήρυξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις τελείωσαν, να εμποδίσει την πώληση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και μέρος της κρατικής εταιρείας κοινής ωφέλειας, που βρίσκεται σε προγενέστερο στάδιο;

Φορολογική πολιτική: Παρά τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αυξήσει φόρους, ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται πρόθυμος να συμμορφωθεί στο χρόνιο αίτημα του ΔΝΤ για αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό το μέτρο θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις το απέφυγαν κυρίως λόγω των πιέσεων από τους τοπικούς πολιτικούς.

Φορολογική διοίκηση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «από κάθε είδους παρεμβολή (πολιτική ή άλλη), ενώ θα εγγυηθεί για την πλήρη λογοδοσία και τη διαφάνεια των εργασιών της». Αυτό ισοδυναμεί με δέσμευση ότι ο ανώτατος φοροεισπράκτορας της χώρας δεν θα εκδιωχθεί, όπως έγινε τον Ιούνιο με τον Χάρη Θεοχάρη, όταν ζήτησε από αρκετούς εξέχοντες ιδιοκτήτες ελληνικών εταιρειών με πολιτικές διασυνδέσεις να πληρώσουν.

Τράπεζες: Μια μερική νίκη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεσμεύεται να απαγορεύσει τις κατασχέσεις των κατοικιών όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση «θα συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφευχθούν, την προσεχή περίοδο, πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα κυνηγήσει όσους προβαίνουν σε στρατηγική χρεοκοπία».

Εργασιακά: Μία ήττα για την κυβέρνηση, η οποία είχε δεσμευθεί να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το 2016. Ο κ. Βαρουφάκης υπέγραψε ότι θα προχωρήσει σε μία «σταδιακή νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης».

Η αντιπαράθεση ετοιμάζεται καθώς η ανταγωνιστικότητα των μισθών και η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι βασικά επιτεύγματα στα μάτια της τρόικας. Η Αριστερά Πλατφόρμα, όμως, θα πιέσει τον κ. Βαρουφάκη για ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα στην ακύρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Σχόλια