Οικονομία

3 στους 4 οικονομολόγους βλέπουν παραμονή στο ευρώ

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά με ένα "πρόγραμμα διάσωσης" που θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο.

Αυτή την άποψη εκφράζουν οι 3 στους 4 οικονομολόγους στους οποιους απευθύνθηκε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το πέρασμα στο μόνιμο πρόγραμμα.

Συνολικά 51 οικονομολόγοι ρωτήθηκαν από το αμερικανικό δίκτυο και μόλις το 8% αυτών θεωρεί ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και θα αποκτήσει δικό της νόμισμα δίχως σύνδεση με το ευρώ, ενώ ακόμη ένα 17% περίπου θεωρεί ότι δεν έχει επαρκή δεδομένα για να δώσει μια σαφή απάντηση.

Ωστόσο η αισιοδοξία φαίνεται να είναι η κυρίαρχη τάση, γι' αυτό και το 75% εξ αυτών θεωρεί πως η Ελλάδα όχι μόνο θα μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θα ενταχθεί και σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που είχε μέχρι πρότινος. Σημειώνουν πως με το νέο έτος θα έχουν συμφωνηθεί πλήρως οι νέοι όροι και οι προϋποθέσεις, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους «θεσμούς».

Ο Γιέσπερ Μπράντγκααρντ, επικεφαλής οικονομολόγος της δανέζικης εταιρίας Novo Nordisk, είπε στο CNBC: «Ελπίζω πως η ελληνική κυβέρνησης θα είναι σε καλή κατάσταση έτσι ώστε να απαντήσει καταλλήλως στην πολύ ευαίσθητη προσέγγιση που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και όλο αυτό θα οδηγήσει σε έναν σαφή και διάφανο δρόμο προς τα μπρος».

Με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων να βρίσκεται σε αναμονή προς έγκριση, γίνεται το πρώτο βήμα για να περάσει η Ελλάδα στο επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της. Προηγουμένως, σημειώνει το άρθρο, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τις καταθέσεις, ενώ υπήρξαν φήμες ακόμη και για έλεγχο των κεφαλαίων. Στην ερώτηση που τέθηκε στους οικονομολόγους αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ακολουθώντας το ίδιο πρόγραμμα ουδείς (ούτε ένας) δεν απάντησε θετικά, ενώ το 17% θεώρησε πως δεν έχει πολλά δεδομένα για να απαντήσει στα ερωτήματα του γκάλοπ. Το 8,3% απάντησε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει... μονήρη βίο - εκτός της Ευρωζώνης αναζητώντας λύσεις μόνη της.

Ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, της Allianz, είπε χαρακτηριστικά: «Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα μπορούσε να προκληθεί ένα βραχυπρόθεσμο χάος, αλλά δεν θα γονάτισε την παγκόσμια οικονομία». Από την μεριά του ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βερνερ-Σιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιfo, επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι «πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη». Ακολούθως συνηγόρησε υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

Για τις ανάγκες του γκάλοπ το CNBC απευθύνθηκε σε 51 ονομαστούς οικονομολόγους που αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής σε μεγάλες εταιρείες, άρα γνωρίζουν πώς κινείται η αγορά και τι επιπτώσεις έχουν σε αυτήν οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Σχόλια