default-image

Καθοριστικός ο ρόλος Λαγκάρντ και ΗΠΑ για τη συμφωνία

Οικονομία
Καθοριστικός ο ρόλος Λαγκάρντ και ΗΠΑ για τη συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους, έπαιξαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως προκύπτει από το παρασκήνιο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να έπαιξε κεντρικό ρόλο το τελευταίο διάστημα, για να γίνουν οι υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, χρησιμοποιώντας τη φιλία της με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες των συνομιλητών του, ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος.

Ο Τζακ Λιου από την άλλη είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του, ανάμεσά τους ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με πηγή από το ΕΚΤ να κάνει λόγο για πολύ δύσκολες συνομιλίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, στην τελευταία συζήτηση με τον Αμερικανό, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ενθαρρύνει με τις δηλώσεις του τη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών. Εξαιτίας αυτής της στάσης και της απέχθειας, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, του Γερμανού προς τον κ. Βαρουφάκη, οι Λιου και Λαγκάρντ ανέλαβαν το ρόλο των ειρηνοποιών.

Ο Αμερικανός στις συνομιλίες του με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών τον πίεσε ιδιαίτερα και του ζήτησε να σταματήσει να ερεθίζει τον Γερμανό ομόλογό του, σημειώνοντας- σύμφωνα με πληροφορίες- ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμη, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να ζήτησε από την Αθήνα σύνεση και προσοχή και να συμβούλευσε τον κ. Βαρουφάκη να κατεβούν οι τόνοι και να αφιερωθεί στη δουλειά του υπουργού Οικονομικών για το καλό του ελληνικού λαού.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ καθόρισε τα στάδια και τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας, από την αρχή και αυτά έγιναν δεκτά από τις δύο πλευρές. Εθεσε ως βασικό όρο την ελληνική συμμόρφωση στις δεσμεύσεις και καθόρισε το πλαίσιο των επιθεωρήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News