Οικονομία

Σούλτς και Φάιμαν υπέρ Ελλάδας

Μια ιδιαίτερα φιλική προς την ελληνική πλευρά και τα αιτήματα της ρητορική, ενόψει και της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup, υιοθέτησαν ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann, σπου συναντήθηκαν σήμερα.

"Είναι ζήτημα σεβασμού το να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία", τόνισε ο κ. Schulz, εκφράζοντας ταυτόχρονα έκπληξη για την απότομη αρνητική αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην ελληνική αίτηση για παράταση των δανειακών συμβάσεων.

Επισημαίνοντας ότι η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης έχει «πολλή ουσία» και θα πρέπει να εξεταστεί, ο Martin Schulz διερωτήθηκε αν η άλλη επιλογή είναι «να θέλουμε να δούμε τους Έλληνες γονατισμένους» και προειδοποίησε για μια ιδεολογική μάχη αρχών τη στιγμή που, όπως είπε, απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις.

Werner Faymann: Oι Έλληνες έχουν κάνει ένα βήμα

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε ξανά να υπάρξει κατανόηση για την Ελλάδα και να δοθεί η δυνατότητα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, προειδοποιώντας συγχρόνως ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα σήμαινε πως και οι άλλες χώρες του ευρώ θα έχαναν χρήματα.

Όπως επισήμανε ο καγκελάριος, οι Έλληνες έχουν κάνει ένα βήμα και τώρα εναπόκειται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν μαζί τους ένα δεύτερο βήμα και αυτός είναι ο μοναδικός εποικοδομητικός δρόμος. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να προσεγγίσει την Ευρώπη και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ωστόσο είναι επιτακτικό να υπάρξει ανταπόκριση απέναντι στους Έλληνες λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάστασή τους, καθώς, όπως πρόσθεσε, αποκλειστικά με λιτότητα μόνον δεν μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία.

Σύμφωνα με τον Werner Faymann, το ερώτημα είναι αν η ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, θέλει τώρα να περάσει κάτι μόνον για να αποδείξει πως έχει δίκαιο ή κτίζοντας γέφυρες, όμως σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, πρέπει να εξεταστούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας τις οποίες ζητά η Ελλάδα.

Σχόλια