default-image

Η Ελλάδα προσέγγισε τους πιστωτές, η Γερμανία λέει "Nein"

Οικονομία
Η Ελλάδα προσέγγισε τους πιστωτές, η Γερμανία λέει "Nein"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους τρεις πιστωτές σήμερα το πρωί.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε το σχετικό αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem έλαβε το ελληνικό αίτημα για «6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης», που έστειλε νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Dijsselbloem έγραψε: «Έλαβα το ελληνικό αίτημα για 6μηνη παράταση».

Σε συνέχεια της επίσημης υποβολής του ελληνικού αιτήματος αναμένεται να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο (4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Υπουργών. Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Την αυριανή συνεδρίαση επιβεβαίωσε και μέσω Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ωστόσο, παρότι η κυβέρνηση έδωσε... περίπου γη και ύδωρ, ενδίδοντας στις απαιτήσεις των δανειστών στη συντριπτική τους πλειοψηφία, Γερμανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η γερμανική κυβέρνηση... απορρίπτει την ελληνική πρόταση!

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ.

Σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τη Δευτέρα», ανέφερε. Έτσι, ο πολύς Σόιμπλε απέρριψε με τρεις γραμμές την ελληνική πρόταση…

Κομισιόν: «Ανοίγει ο δρόμος για έναν λογικό συμβιβασμό»

Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.

Αυτή την ώρα στο μικροσκόπιο του Euroworking Group βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση, με στόχο να κρίνουν τα κράτη-μέλη κατά πόσον είναι ικανοποιητικό και ποια είναι τα «λιγότερο ικανοποιητικά» σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση, ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Τεράστιες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση

Η επίσημη αίτηση της ελληνικής πλευράς για παράταση της δανειακής σύμβασης προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι γεγονός, ενώ το Reuters κατάφερε να δει μέρος αυτής και να βγάλει συμπέρασμα.

Αυτό συγκεφαλαιώνεται ως εξής: η Ελλάδα ζητάει παράταση του προγράμματος και κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις.

Ουσιαστικά αποδέχεται τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές και αναγνωρίζει το υπάρχον πρόγραμμα που έχει τεθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ως νομικά δεσμευτικό πλαίσιο, ενώ σημειώνει πως η ελληνική πλευρά θα απέχει από μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Κυρίως, δέχτηκε ότι η παράταση θα πρέπει να παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας είχε ορκιστεί να σταματήσει τη συνεργασία με την «τρόικα» που κατηγορείται για την πρόκληση βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής ζημίας στην Ελλάδα.

Αύριο Eurogroup στις Βρυξέλλες

Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα νωρίτερα σήμερα. Ως αποτέλεσμα αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή Eurogroup στις 16:00 ώρα Ελλάδος, με θέμα το ελληνικό αίτημα για την εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει δει, η Ελλάδα ζητά εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, υποσχόμενη να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύουν τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Ελλάδα φαίνεται τελικά να μετακινείται προς τη θέση που έχουν λάβει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Το επίσημο αίτημα από την Αθήνα θα συζητηθεί από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα, και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο.

«Οι ελληνικές Αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο», αναφέρει το έγγραφο.

Αναφέρει ακόμη ότι ο σκοπός της εξάμηνης παράτασης του MFA - του προγράμματος διάσωσης - ήταν, μεταξύ άλλων πραγμάτων, για να «διασφαλιστεί ότι σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ενδεχόμενα νέα μέτρα θα είναι πλήρως καλυμμένα χρηματοδοτικά, ενώ θα απέχουμε από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει.

Το Reuters επισημαίνει πως στο έγγραφο δεν αναφέρονται οι όροι «τρόικα» ή «διάσωση».

Αισιόδοξη η Κομισιόν

«Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Financial Times: «Η συνεδρίαση του Eurogroup αποτελεί ένδειξη ότι η Αθήνα έχει αλλάξει τακτική»

Η εκτίμηση του ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης είναι ότι η ανακοίνωση εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής μεταφράζεται σε αλλαγή διαπραγματευτικής θέσης εκ μέρους της Ελλάδας.

«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συμφωνούσε σε μια νέα έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup - την τρίτη μέσα σε μια εβδομάδα - αν το ελληνικό αίτημα έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις και η απόφασή του να διεξάγει τη σύνοδο εκτιμάται ως ένα σήμα ότι η Αθήνα έχει αλλάξει τη διαπραγμευτική της τακτική» γράφουν οι Financial Times.

Οι FT σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές Αρχές έχουν αρνηθεί να δεχθούν επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης επιμένοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί για να βάλει τέλος στους οικονομικούς περιορισμούς. Αλλά μια ομάδα κρατών-μελών με οδηγό τη Γερμανία έχουν πει ότι δε θα εξετάσουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρις ότου να ολοκληρωθεί το υπάρχον.

Τι ζητά η κυβέρνηση

Τέσσερα σημεία, τα οποία εξηγούν το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης, δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δε ζήτησε παράταση του μνημονίου. «Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας», αναφέρεται.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία-«γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015-2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News