Οικονομία

Συμφωνία για την Ελλάδα ζητούν 18 διακεκριμένοι οικονομολόγοι

18 κορυφαίοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί σε αριθμό, μεταξύ των οποίων και οι Τζ. Στίγκλιτζ και Χρ. Πισσαρίδης, υπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική οικονομική εφημερίδα Fianancial Times και ζητούν "πραγματισμό" στις διαπραγματεύσεις και επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.

Παράλληλα, προειδοποιούν σχετικά με ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζουν πως ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημαίνει ανάπτυξη και στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν, μεταξύ άλλων ότι: "Οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας - με πιθανές σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Η ουσία μίας οικονομικής ένωσης είναι το δούναι και λαβείν - δίνοντας τώρα μπορείς να ωφεληθείς αργότερα -αλλά και η ανταπόκριση στα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτών. Πράγματι, κατά την άποψη πολλών εξ ημών, οι «κατάλληλοι συμβιβασμοί» από την πλευρά των πιστωτών θα ευνοούσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ακόμη και εκείνους που της ζητούν τόσο αδιάλλακτα να παραμείνει στην ίδια πορεία. Χωρίς αλλαγή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει".

Και τονίζουν: "φοβούμαστε ότι η ανικανότητα επίτευξης θετικής συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της διάσπασης όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνεπακόλουθο πλήγμα θα οδηγήσει σε τάσεις πολιτικής αποσύνθεσης".

Κατά την άποψή τους, "είναι ξεκάθαρο τι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα: οικονομική ανάκαμψη - με στήριξη από τη σημαντική χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, θέσπιση μέγιστου πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, με κάποια χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των χρεών της, συσχετισμό της εξυπηρέτησης του χρέους με κάποια ουσιώδη ανάπτυξη και με δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν πάταξη της διαφθοράς και αποδυνάμωση των οικονομικών δυνάμεων των Ολιγαρχών".

Το άρθρο υπογράφουν οι :

Καθ. Joseph Stiglitz, Columbia University, Βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών

Καθ. Chris Pissarides, London School of Economics, ΒραβευμένοςμεΝόμπελΟικονομικών

Καθ. Mary Kaldor, London School of Economics

Καθ. Stephany Griffith-Jones, IPD Columbia University

Michael Burke, Economists Against Austerity

Καθ. Panicos Demetriades, University of Leicester; πρώην κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Καθ. Charles Goodhart, London School of Economics

Sir Richard Jolly, Emeritus Professor Institute for Development Studies

Καθ. Inge Kaul, Hertie School, Berlin

Καθ. Gustav A Horn, Macroeconomic Policy Institute (IMK)

Neil MacKinnon, VTB Capital

Καθ. Marcus Miller, Warwick University

Καθ. Jose Antonio Ocampo, Columbia University

Avinash Persaud, Peterson Institute for International Economics

Helmut Reisen, Shifting Wealth Consult

Robert Skidelsky, Emeritus Professor, University of Warwick

Hilary Wainwright, Transnational Institute, Amsterdam

Καθ. Simon Wren-Lewis, Merton College Oxford

Σχόλια