Οικονομία

Συνάντηση με τον υπουργό θέλει η ΟΑΣΝΗ

Τα αιτήματα της περυσινής χρονιάς, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους βρίσκουν σύμφωνους και τους συνδικαλιστές των αγροτών του νομού Ηρακλείου, επαναφέρουν οι αγρότες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που δίνουν ραντεβού στο Κιλελέρ στις 15 Μαρτίου για ένα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο. Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου προγραμματίζει συνάντηση με το νέο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, για τις επόμενες μέρες, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πάρει άμεσα μέτρα σε ζητήματα όπως το φορολογικό, που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση των ανθρώπων της υπαίθρου!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης τόνισε ότι σε κάποια ζητήματα τα οικονομικά όρια που μπαίνουν από τους συνδικαλιστές της υπόλοιπης Ελλάδας υπάρχουν "υπερβολές" σε σχέση με τα δεδομένα των Κρητικών αγροτοκτηνοτρόφων. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «όταν ζητάμε να τηρούν βιβλία οι αγρότες που έχουν εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, νομίζω ότι κάπου ξεφεύγουμε και δε γινόμαστε αντικειμενικοί σε σχέση με την κρίση που περνάει όλη η κοινωνία. Δε διαφωνώ όμως με τη γενική λογική ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλαγές»...

Πάντως σε θέματα στρατηγικής και τακτικής, η ΟΑΣΝΗ βρίσκεται σε συνεργασία όχι με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αλλά με τις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να προβούν, εφόσον κρίνουν ότι είναι αναπόφευκτο, σε κινητοποιήσεις είτε ταυτόχρονα στις έδρες τους η κάθε συνδικαλιστική οργάνωση ή σε μία πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Τα αιτήματα

Όπως αναφέρεται από τους συνδικαλιστές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες με τη μορφή άμεσων διεκδικήσεων είναι μεταξύ των άλλων:

- Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015-2020, που είναι συνέχεια των προηγούμενων και οδηγούν σε παραπέρα μείωση ενισχύσεων σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2013.

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

- Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 27,5% για το 2015. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη φορολογηθούν οι ενισχύσεις.

- Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, στο ΚΕΑΟ, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

- Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

- "Κούρεμα" σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

- Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

- Να μη γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

- Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.  

- Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

- Κατάργηση από φέτος των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που πρέπει να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

- Να μην εφαρμοστεί η παρακράτηση της ενίσχυσης 3% και να μην ισχύσει η κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν 4 στρέμματα και κάτω.

- ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο κ.ά.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια