default-image

"Θα βρεθεί έδαφος για συμφωνία" λέει το BBC

Οικονομία
"Θα βρεθεί έδαφος για συμφωνία" λέει το BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντεγκλήσεις, επικοινωνιακή διαχείριση και στο βάθος... συμφωνία. Αυτό είναι το νόημα του άρθρου του οικονομικού αναλυτή του BBC Υπάρχει  Ντάνκαν Γουέλντον, ο οποίος βλέπει φως στην άκρη του τούνελ και λέει πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το άρθρο του, τρία πράγματα αξίζει να σημειωθούν σε αυτό το στάδιο που βρίσκονται οι συνομιλίες. Πρώτον, το Eurogroup της Δευτέρας δεν ήταν η «ακραία προθεσμία». Δεύτερον, η αποτυχία των δύο προηγούμενων συναντήσεων και η σκληρή ρητορική ενδέχεται να είναι χρήσιμες. Όλα όσα ειπώθηκαν ήταν για το εσωτερικό κοινό ενός εκάστου. Κέρδισαν την αξιοπιστία τους και ουδείς υπαναχώρησε από τις θέσεις του. Τρίτον, η κίνηση της ΕΚΤ να μη δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα και να προσφέρει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA ήταν σοφή, καθώς έγινε πριν από δύο εβδομάδες και όχι τώρα, που θα φαινόταν ως κλιμάκωση της έντασης.

Η συμφωνία είναι κοντά

Η πρόβλεψη του Γουέλντον είναι σαφής: «Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η συμφωνία είναι κοντά και θα βασιστεί στο προσχέδιο Μοσκοβισί που διέρρευσε τη Δευτέρα. Η Ελλάδα θα καταπιεί λίγο την υπερηφάνεια της και θα ζητήσει παράταση. Η συμφωνία θα δώσει στην Ελλάδα 4-6 μήνες χρηματοδότηση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί ένα μέρος από το μανιφέστο του και συνεχίζει να πορεύεται με ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια ευρεία συμφωνία ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι δύο πλευρές θα έχουν συμβιβαστεί. Υπάρχει, πάντως, και ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο που μοιάζει με μικρή καταστροφή. Το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται στις 28 του μήνα και τον Μάρτιο η Ελλάδα ζητάει ένα νέο. Αυτό θα επιτρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αλλά παράλληλα μπορεί να απαιτηθεί έλεγχος κεφαλαίων στο μεσοδιάστημα για να αποτραπεί μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες».

Τα σενάρια

Όσο για τους κινδύνους που βλέπει, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι «η σκληρή στρατηγική της Τρόικα. Η ΕΚΤ θα τραβήξει την υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με μια κατάρρευση, κάτι που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ». Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με το «ελληνικό αδιέξοδο». Σε αυτό το σενάριο «η ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, αλλά θα είναι η Ελλάδα που δεν θα επανέλθει στο τραπέζι. Το πρόγραμμα διάσωσης τελειώνει, η πίεση των καταθέσεων οδηγεί σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και η Ελλάδα αρχίζει να ξεμένει από ρευστό το πολύ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Η αβεβαιότητα σφυροκοπάει την ελληνική οικονομία. Κάθε ένα από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να εκδηλωθεί, ωστόσο οι πιθανότητες να υπάρξει ένας συμβιβασμός εξακολουθούν να είναι υψηλές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News