default-image

"Φαγοπότι" σε ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ

Κρήτη
"Φαγοπότι" σε ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα στο φως»... Με αυτές τις τρεις λέξεις ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ερευνών που έγιναν κατά τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στα οικονομικά της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ - όπως είχαν δοθεί σε σχέση με την ΠΑΣΕΓΕΣ - ο πρώην αγροτοσυνδικαλιστής της "γαλάζιας" ΣΥΔΑΣΕ Πρίαμος Ιερωνυνάκης. Κάνει μάλιστα λόγο για «μεγάλο φαγοπότι» που κρύβεται πίσω από τους ισχυρισμούς που προβάλλονται περί... "διαχειριστικού μπάχαλου" στη λειτουργία των πρώην συνδικαλιστικών οργανώσεων!

«Έχει γίνει έρευνα με υπουργική απόφαση στα οικονομικά της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ. Τα πορίσματα έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Αλλά η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. απέφυγε να βγάλει στη δημοσιότητα τα πορίσματα της "πράσινης" ΓΕΣΑΣΕ και "γαλάζιας" ΣΥΔΑΣΕ αντίστοιχα. Γιατί; Και επειδή, απ' ό,τι γνωρίζουμε, κάποιοι μέσα σε αυτές τις οργανώσεις έχουν καταχραστεί χρήματα, τα πορίσματα που υπάρχουν πρέπει να βγουν στο αέρα. Ποιοι έφαγαν χρήματα και πού έγιναν αλχημείες; Να βγουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα για να μάθει ο αγροτικός κόσμος τι έγινε», ξεκαθαρίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει η εντύπωση ότι οι προηγούμενοι κυβερνώντες δεν έβγαλαν τα πορίσματα στον αέρα, γιατί πήγαν να καλύψουν κάποια άτομα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.»!..

Σύμφωνα με όσα λέει ο συνδικαλιστής, «τις οργανώσεις αυτές κάποιοι τις υπηρετήσαμε με το σωστό τρόπο και πηγαίναμε με έξοδα δικά μας στην Αθήνα. Όμως, οι οργανώσεις αυτές χρηματοδοτούνταν από το κράτος. Ποιοι έφαγαν τα χρήματα; Πού πήγαν τα χρήματα και της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ; Και αναφέρομαι και στην ΠΑΣΕΓΕΣ, της οποίας όμως το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα. Αλλά θα έλεγα να δοθούν στο φως ακόμα περισσότερα στοιχεία και για την ΠΑΣΕΓΕΣ».

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ζητά από τη νέα κυβέρνηση, επίσης, να προχωρήσει σε ένα νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, όπου δε θα προβλέπεται καμία κρατική χρηματοδότηση, αλλά και θα απαγορεύεται να πληρώνονται οι συνδικαλιστές.

Τι λένε

«Να βγαίνει στο φως ό,τι υπάρχει πράγματι», συμφωνεί και το παλιό στέλεχος της ΓΕΣΑΣΕ Στάθης Φραγκιαδάκης. «Θα πρέπει πράγματι να δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα για να είναι ενήμερος και ο κόσμος. Βέβαια, δε συμφωνώ που σταμάτησε η χρηματοδότησή τους. Διότι η χρηματοδότηση γινόταν από τους ίδιους τους αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, που κρατούσε ένα μέρος των ασφαλιστικών μας εισφορών για το σκοπό αυτό», λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης απαντά: «Τα πορίσματα ούτως ή άλλως έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Απλά της ΠΑΣΕΓΕΣ πήρε μεγαλύτερη διάσταση. Από 'κει και πέρα, η προσπάθεια που κάνουμε εμείς είναι να κρατηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ, όπως ένα κτήριο που είχε αγοράσει. Στο μεταξύ, είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοί της, ενώ έχουν απολυθεί και δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις, δεν έχουν πληρωθεί ούτε οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Εμείς θέλουμε να ανασυγκροτηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και απλά να μεταφερθεί στο κτήριο της ΓΕΣΑΣΕ το νέο συνδικαλιστικό όργανο. Το τι θα κάνω εγώ από 'δω και πέρα για να ξέρει και ο κόσμος, μια που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε στην ανασυγκρότηση, ούτε στην πληρωμή των παλιών οφειλών της ΓΕΣΑΣΕ ώστε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να πάμε σε ένα νέο τριτοβάθμιο όργανο, είναι να ζητήσω από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Αποστόλου όχι να τα βγάλει στη δημοσιότητα, απλά να τα πάει στον οικονομικό εισαγγελέα όλα τα πορίσματα. Και όπου προκύπτουν ευθύνες να αποδοθούν. Διότι θεωρώ αδικαιολόγητο, χωρίς να έχει παρέμβει ο εισαγγελέας, να είναι δέσμια και κλειστή μια τέτοια οργάνωση».

Ο κ. Τζωρτζάκης τονίζει ότι «πόρισμα εισαγγελέα δεν υπάρχει. Οι έλεγχοι που έγιναν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ήταν δύο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ένας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από 'κει και πέρα, τα πορίσματα δεν έχουν δρομολογηθεί»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News