default-image

Αξιωματούχος ΕΕ: "Δεν είναι μονόδρομος η παράταση"

Οικονομία
Αξιωματούχος ΕΕ: "Δεν είναι μονόδρομος η παράταση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιτρέψει τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα στο τέλος Φεβρουαρίου, και απλώς να το αντικαταστήσει με ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν είναι κρίσιμης (σημασίας) η επέκταση», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δε θα αποκλείαμε το να λήξει το ισχύον πρόγραμμα και να το αντικαταστήσουμε με ένα νέο. Είναι μια σαφής πιθανότητα».

Εάν συνέβαινε αυτό, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, θα καθιστούσε πιο εύκολη την εσωτερική πολιτική διαχείριση της συμφωνίας για τη νέα ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως είπε ο αξιωματούχος από σήμερα ξεκινάνε στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών αντιπροσώπων, τονίζοντας ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται οι τρεις θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Όπως είπε, μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις, και ως το Eurogroup της Δευτέρας, θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η "Αγία Βίβλος", μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο και πρόσθεσε ότι αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και πως αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

Επιπλέον τόνισε, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.

Αναφέρθηκε και στο πώς θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η τρόικα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, αφού στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης η λέξη τρόικα δεν υπάρχει.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Δευτέρα είτε για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αλλαγή του ισχύοντος προγράμματος με την Ελλάδα είτε για την αντικατάστασή του με νέο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το capital.gr, αξιωματούχοι από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ διεξάγουν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους για να συζητήσουν τι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν στο πρόγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News