Οικονομία

Τυπώνει χρήμα και η Σουηδία

Στο παγκόσμιο «μέτωπο» των κεντρικών τραπεζών κατά του αποπληθωρισμού προσχώρησε χθες και η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riskbank), η οποία αιφνιδίασε χθες τις αγορές, αφού όχι μόνο διαμόρφωσε σε αρνητικό επίπεδο το βασικό επιτόκιο της σουηδικής κορόνας (στο -0,1% από 0%) ενώ δεν αναμενόταν, αλλά εξήγγειλε και πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος ύψους 10 δισ. κορονών (1,77 δισ. δολ.), δεσμευόμενη να προχωρήσει σε περαιτέρω πρωτοβουλίες «σε σύντομο χρονικό διάστημα», εάν χρειαστεί.

Παρότι η σουηδική οικονομία εμφανίζει υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης (που εκτιμώνται σε 1,8% για το 2014 και 2,7% για φέτος), η Riksbank αντέδρασε δυναμικά (αφού είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια και πρόγραμμα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης την ίδια στιγμή) στην απειλή του αποπληθωρισμού στη Σουηδία: Όχι μόνο ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και ο δομικός τιμάριθμος για τον οποίο η Riksbank έχει θέσει τον πήχυ στο 2% υποχώρησε στο 0,5% τον Δεκέμβριο, με τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε δράση με το βλέμμα και στη σουηδική κορόνα, η οποία δεχόταν ανατιμητικές πιέσεις, καθώς το βασικό της επιτόκιο έμοιαζε ελκυστικό σε σύγκριση με το έντονα αρνητικό επιτόκιο -0,75% που υιοθέτησαν η κεντρική τράπεζα της Δανίας και η αντίστοιχη της Ελβετίας.

Ως αποτέλεσμα των κινήσεών της, η σουηδική κορόνα υποχώρησε σε χαμηλό έξι ετών έναντι του δολαρίου, στις 8,5512 κορόνες/δολάριο και σε χαμηλό διμήνου έναντι του ευρώ, στις 9,6894 κορόνες/ευρώ. Στον αντίποδα, το Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης εκτοξεύθηκε σε ιστορικό υψηλό στις 1.623,88 μονάδες.

Βρετανία 


Η ένταση των αποπληθωριστικών πιέσεων διεθνώς, εξάλλου, φαίνεται πως ανατρέπει τον σχεδιασμό και της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία μέχρι πρότινος αναμενόταν να γίνει η δεύτερη μεγάλη κεντρική τράπεζα μετά τη Fed που θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων εντός του έτους, καθώς η βρετανική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς (2,6% το 2014 και 2,9% φέτος) και η αγορά κατοικιών εμφανίζει ενδείξεις υπερθέρμανσης.

Πλην όμως, όπως προέβλεψε ο διοικητής της ΒοΕ Μαρκ Κάρνεϊ, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει υπό το μηδέν τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της «βουτιάς» των τιμών του πετρελαίου. Και παρότι υπογράμμισε ότι «η Βρετανία δε βιώνει αποπληθωρισμό», εντούτοις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια της στερλίνας (σήμερα στο 0,5%) αντί να τα αυξήσει.

Παρ' όλα αυτά, η στερλίνα εκτοξεύθηκε χθες σε υψηλό επτά ετών έναντι του ευρώ, στο 1,35 ευρώ/στερλίνα και σε υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στο 1,53 δολ./στερλίνα.

Πηγή: imerisia.gr

Σχόλια