Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Ανοιχτός σε ιδέες στη βάση του προγράμματος

Ανοιχτός να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σημείωσε:

«Θα καλωσορίσουμε το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος». Σημείο εκκίνησης των συζητήσεων θα είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας, συμπλήρωσε.

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, και επισήμανε πως η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό» να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν αναμένει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τις αποψινές συνομιλίες, ενώ στο ερώτημα αν θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος της Ευρωζώνης την Παρασκευή, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι θα ακολουθήσει το τακτικό Eurogroup τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο, θα παρουσιάσει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για διευθέτηση του χρέους με τη χρήση swaps, προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και συμφωνία-γέφυρα έξι μηνών μέχρι και τον Αύγουστο, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα-συμβόλαιο.

Το Βερολίνο πάντως, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, έχει διαμηνύσει διά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «δε διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα», ενώ διέψευσε και σχέδιο της Κομισιόν για εξάμηνη παράταση.

Σχόλια