default-image

"Συμβάσεις ντροπής" στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Οικονομία
"Συμβάσεις ντροπής" στον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δίμηνες συμβάσεις "της ντροπής» χαρακτηρίζει το Πανεπιστημονικό-Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο τις συμβάσεις 130 συμβασιούχων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που λήγουν στις 15 Φεβρουαρίου, κι ενώ είχαν προσληφθεί με το αιτιολογικό της «κάλυψης κατεπειγουσών αναγκών». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σταθερές και διαρκείς και λειτουργεί με 625 μόνιμους υπαλλήλους, αντί των 1.700 που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος!

Όπως καταγγέλλει η παράταξη, «η προκήρυξη ήταν εξαρχής απαράδεκτη, όπως είχαμε καταγγείλει, διότι: Υποχρέωνε τους υποψήφιους να κάνουν αίτηση μόνο για ένα νομό, τη στιγμή που σε ολόκληρες περιφέρειες δεν προβλεπόταν καμιά πρόσληψη κυρίως γεωπόνων και κτηνιάτρων αλλά και άλλων ειδικοτήτων (απόφοιτοι ΤΕΙ, τοπογράφοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, ΔΕ). Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να δουλέψουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών (!) μέσα σε συνολικό διάστημα 12 μηνών, σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ. 14 του Ν. 2190/1994 και υποψήφιοι οι οποίοι έχουν απασχοληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών συνολικά από 19-07-2004 έως σήμερα αποκλείονται από τη διαδικασία πρόσληψης, σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004».

Παρακάτω τονίζεται ότι «η ΚΑΠ (Πυλώνας Ι και ΙΙ) και ο έλεγχος της εφαρμογής της, το όχημα δηλαδή για το ακόμη μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, μέσω της ακόμα μεγαλύτερης ανισοκατανομής των επιδοτήσεων (το 80% των επιδοτήσεων πηγαίνει στο 20% των αγροτών), είναι ο βασικός πυρήνας στο αντικείμενο εργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η νέα ΚΑΠ 2015-2020 θέτει αυστηρούς κανόνες ώστε τα λεφτά να πάνε στις τσέπες επιχειρηματιών-μεγαλοαγροτών και είναι πολυπλοκότερη, με πολλές εξειδικευμένες Υ.Α. να μην έχουν ακόμα εκδοθεί με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες (είτε έπαιρναν επιδοτήσεις είτε όχι) να είναι ξεκρέμαστοι, χωρίς καμιά ενημέρωση σχετικά με το τι δήλωση ΟΣΔΕ 2015 θα καταθέσουν, αφού το σύστημα επιδοτήσεων αλλάζει φέτος. Οποιαδήποτε λαθεμένη δήλωση δικαιωμάτων λόγω μη ενημέρωσης-βοήθειας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα την πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με μειωμένα ή μηδενικά τσεκ ως το 2020!

Επίσης, το ελεγκτικό έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχώς διευρύνεται με νέες υπηρεσίες, τα σοβαρά προβλήματα στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων παραμένουν και γενικά χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες-κτηνοτρόφοι είναι ακόμα απλήρωτοι για την ενιαία, την εξισωτική, τα αγροπεριβαλλοντικά, τα βιολογικά και άλλα προγράμματα σε βάθος τριετίας».

Απαιτούν προσλήψεις οι γεωτεχνικοί

Στη συνέχεια, η παράταξη καλεί «τους συμβασιούχους και μόνιμους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ σε επαγρύπνηση και να απαιτήσουν από τη νέα πολιτική ηγεσία τις άμεσες προσλήψεις χιλιάδων άνεργων γεωτεχνικών (και άλλων ειδικοτήτων) και να βάλουν φρένο στην ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι είναι απειλή για τη σταθερή και μόνιμη εργασία του υπάρχοντος προσωπικού, καθώς επίσης σημαίνει και νέα χαράτσια για τους αγρότες.

Καμιά αναμονή, παρά τα μεγάλα λόγια και τους λεονταρισμούς που ακούγονται, διότι ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι αρνητικά, όπως με τις νέες κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία, όπου η συγκυβέρνηση εξέφρασε την "αντίθεσή" της... συνυπογράφοντας φαρδιά πλατιά τη συνέχιση των κυρώσεων (άρα και του ρωσικού εμπάργκο) που θα πλήξει τους Έλληνες αγρότες και το 2015».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News