default-image

Καλύτερη των προβλέψεων η πορεία των εξαγωγών

Οικονομία
Καλύτερη των προβλέψεων η πορεία των εξαγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κάμψη της τάξης του 1,4% ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές, η συνολική αξία των οποίων περιορίστηκε στα 27 δισ. ευρώ έναντι 27,17 δισ. ευρώ το 2013.

Αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, τα στοιχεία δείχνουν οριακή αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 0,1%. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση των ρυθμών πτώσης έπαιξαν οι πολύ καλές επιδόσεις του Δεκεμβρίου, κατά τον οποίο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,3%, φθάνοντας στα 2,19 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) προέβλεπε ότι στο τέλος του έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών θα ήταν μειωμένη κατά 2%-2,5%, σε σχέση με το 2013.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σχολιάζοντας σχετικά ανέφερε ότι «το θαύμα των ελληνικών εξαγωγών αποδεικνύεται ότι έχει συνέχεια και κυρίως προοπτική», προσθέτοντας ότι «με τη χαλάρωση της ισοτιμίας του ευρώ και τις ενδείξεις αναθέρμανσης της ζήτησης στην Ευρώπη που αποτελεί το φυσικό χώρο και την καλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, η εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους θα προσδώσει νέα δυναμική στις εξαγωγές της χώρας, ώστε το 2015 να μπορούμε να μιλάμε για νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναμένει περαιτέρω αύξηση κατά 5,6% στα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του 2015, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 3% στη συνολική αξία των εξαγωγών προϊόντων, ήτοι περίπου 28 δισ. ευρώ ευρώ.

Αύξηση εισαγωγών 

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των εξαγωγών για την περσινή χρονιά, οι τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) απορρόφησαν το 52% της συνολικής αξίας των εξαγόμενων προϊόντων, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. το υπόλοιπο 48%. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αναλογία ανατρέπεται υπέρ των χωρών της Ε.Ε. (64,2% έναντι 35,8% των τρίτων χωρών).

Όσον αφορά στις εισαγωγές, τον περασμένο Δεκέμβριο, ελέω και της εορταστικής περιόδου, καταγράφηκε άνοδος 13,3% (στα 3,97 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου του 2013), ενώ σε επίπεδο έτους η συνολική αξία των εισαγωγών κατέγραψε άνοδο για πρώτη φορά μετά το 2012 (κατά 1,8% ή κατά 844 εκατ. ευρώ).

Πηγή: imerisia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News