Οικονομία

Σόιμπλε: "Δε σας πίεσε κανείς να μπείτε σε πρόγραμμα"

Την πάγια θέση του ότι δεν αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα, επανέλαβε σήμερα το Βερολίνο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Αλ. Τσίπρα για κατάργηση του μνημονίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αντίδραση των αγορών στην προοπτική να μείνει η χώρα μας δίχως πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι δεν πίεσε κανείς την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα.

«Δε θα μπορούσα να ξέρω πως θα το χειριστούν οι χρηματαγορές, ίσως εκείνος (ο Αλ. Τσίπρας) ξέρει καλύτερα», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, από την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντούνται οι υπουργοί των χωρών της ομάδας των G20.

«Δεν πιέσαμε κανέναν να μπει σε πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά αν η βοήθειά μου δεν είναι επιθυμητή, τότε εντάξει», σημείωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι παρά την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, εξακολουθεί να μην κατανοεί πως σκοπεύει να λύσει τα προβλήματά της η Ελλάδα.

Συμφώνησε μάλιστα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει συμφωνία -γέφυρα, τότε χρειάζεται το μνημόνιο.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Κότε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «η γερμανική θέση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει».

Αναφορικά με τη συμφωνία - γέφυρα που ζητεί η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι το κατάλληλο περιβάλλον για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό είναι το Eurogroup και υπογράμμισε ότι το Βερολίνο περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της, επαναλαμβάνοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να κλείσει.

Στο ίδιο πνεύμα, όπως αναφέρει το ethnos.gr, ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος απηύθυνε σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με όλους, συμπεριλαμβανομένης της τρόικας, λέγοντας ότι οι εταίροι θέλουν να έχουν γρήγορα τις προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Σχόλια