Οικονομία

Κραυγαλέες αδικίες για τους ελαιοπαραγωγούς από τη νέα ΚΑΠ

Το "μπάχαλο" και η πλήρης αβεβαιότητα που άφησε πίσω της η πολιτική Καρασμάνη, Κουκουλόπουλου και των προηγούμενων ηγεσιών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ως προς την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κρήτη, καθιστά φέτος αναγκαία την επανεξέταση και την αναθεώρησή της, από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι που αποτελεί και αίτημα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και όλων των αγροτικών φορέων του νησιού. Μάλιστα, ακριβώς αυτή είναι και η δέσμευση της νέας κυβέρνησης!

Όπως λέει συγκεκριμένα στη "Νέα Κρήτη" ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε συνολική επανεξέταση της εθνικής πρότασης για την ΚΑΠ, μετά από κάποιο χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής της, όπως προκύπτει από δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου κατά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου.

Ωστόσο, μετά από μακρά καθυστέρηση, τρεις μέρες προ των εκλογών εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, τις κραυγαλέες αδικίες σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας αλλά και τις άστοχες πολιτικά επιλογές που περιέχει η εθνική πρόταση για την ΚΑΠ. Μια πρώτη εξέταση της απόφασης αυτής επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι οι ενισχύσεις της ελιάς, που για μια σειρά από λόγους ήταν, όπως και στην Ιταλία, η πρώτη ιστορικά επιδοτούμενη καλλιέργεια της χώρας, θα μειωθούν δραματικά. Κι αυτό ενώ η γειτονική Ιταλία, στα πλαίσια της ΚΑΠ, θέτει σε στρατηγική προτεραιότητα την ελαιοκαλλιέργεια και τους πρωτεϊνούχους σπόρους».

«Να προσέχουν»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης συμβουλεύει τους παραγωγούς: «Μέχρι τώρα ενεργοποιούσαμε χρήματα με βάση τα στρέμματα, αλλά από τώρα και μετά θα γίνεται το αντίθετο. Θα ενεργοποιούμε στρέμματα και θα περιμένουμε να μας βγάλουν τα δικαιώματα από το Μάιο και μετά. Έτσι λοιπόν εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς και τους συμβουλεύουμε φέτος να προσφύγουν στους πιστοποιημένους φορείς για να ενεργοποιήσου τα δικαιώματά τους και να αποφύγουν να κάνουν μόνοι τους ηλεκτρονικά την ενεργοποίηση για να μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα στρέμματά τους είναι επιλέξιμα».

Κατανομή εκτάσεων και ενισχύσεων μεταξύ των τριών "Περιφερειών" στις οποίες χωρίζεται η χώρα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Εκτάσεις (εκατομμύρια στρέμματα)

Ποσοστό ενισχύσεων %

Συνολική ενίσχυση (εκατ. ευρώ)

Μέση ενίσχυση (ευρώ/στρ.)

Δενδρώδεις

9,7

27%

470

48,5

Αροτραίες

20

48%

850

42,5

Βοσκότοποι

17,8

25%

440

24,7

ΣΥΝΟΛΟ

47,5

100%

1.760

Σχόλια