Οικονομία

Δράσεις κατά της παγκόσμιας επιβράδυνσης ζητά η Κρ. Λαγκάρντ

Σε ανάληψη δράσης, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G-20 στην Κωνσταντινούπολη, καλεί τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σε σημείωμά της στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ έγραψε πως «ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση (...)», καθώς «το διακύβευμα είναι υψηλό. Χωρίς δράση, το σούπερ τάνκερ της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να κολλήσει πάλι στα ρηχά νερά της χαμηλής ανάπτυξης».

Η Λαγκάρντ και οι υπουργοί Οικονομικών των ανεπτυγμένων και αναδυομένων χωρών της G20, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην τουρκική οικονομική πρωτεύουσα, πρέπει να εφαρμόσουν επειγόντως τις "φιλόδοξες" διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ.

«Χρειαζόμαστε μια αποφασιστική επιτάχυνση προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να απολαύσει την «ορμή» από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποφέρει από «υπερβολική αστάθεια» που σχετίζεται με τη νομισματική ομαλοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε επίσης η Λαγκάρντ, φοβούμενη ότι η Ευρώπη παραμένει σε ένα «θολό» τοπίο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους την Παρασκευή για την «αδύναμη και άνιση» ανάπτυξη στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει ισχυρά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας με χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά αυτό αποδείχτηκε ανεπαρκές», είπε το στέλεχος του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κρατώντας την ανωνυμία του.

Σχόλια