Οικονομία

Η Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Β σε Β- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P, διατηρώντας παράλληλα τη χώρα σε καθεστώς αρνητικής επιτήρησης (creditwatch negative), γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας της χώρας έχουν περιορίσει το χρόνο εντός του οποίου η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τους επίσημους δανειστές της, την Ε.Ε., τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, η S&P σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορισμένα «μαξιλάρια» ρευστότητας, καθώς πλησιάζουν οι αποπληρωμές ομολόγων προς τους επίσημους πιστωτές, γεγονός που περιορίζει την ευελιξία διαπραγμάτευσης.

Ο οίκος, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, προειδοποιεί ότι η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας, με τη μορφή των εκροών καταθέσεων.

Σχόλια