default-image

Κρούγκμαν: τα πυρά Ντράγκι ήταν... προς Γερμανία μεριά

Οικονομία
Κρούγκμαν: τα πυρά Ντράγκι ήταν... προς Γερμανία μεριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι όμως, ο Ντράγκι μπορεί και να μην ήταν τελικά τόσο εχθρικός όσο νομίζετε... Περίπου αυτό λέει  ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Γκρούγκμαν στο blog του, στους New York Times, σχολιάζοντας τις τελευταίες... εχθροπραξίες επί του ελληνικού δράματος και ιδού πώς το εξηγεί:

Στο άρθρο, με τίτλο «Χορεύοντας με τον Ντράγκι», λέει πως η νυχτερινή «έφοδος» της ΕΚΤ δεν έφερε το τέλος ούτε των ελληνικών τραπεζών, ούτε - πολύ περισσότερο - της ίδιας της Ελλάδας, παρ' ότι συνιστά προσπάθεια «πολιτικής χειραγώγησης». «Το πιο πρόσφατο συμβάν» γράφει, «ήταν ότι η ΕΚΤ δήλωσε πως δεν θα αποδέχεται πλέον ως εγγύηση τα κρατικά ελληνικά ομόλογα, για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες. Η αρχική αντίδραση ορισμένων ήταν ότι «ήρθε το τέλος» και η ΕΚΤ τραβάει την πρίζα βίαια και ξαφνικά».

«Πριν όμως ακόμη προλάβω να δω τις λεπτομέρειες ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορείς να πεις πολλά για τον Μάριο Ντράγκι. Ίσως πράγματι δεν καταφέρει να σώσει το ευρώ και ίσως πράγματι κάνει μεγάλα λάθη. Αλλά δεν είναι ούτε ανόητος ούτε ανάλγητος. Δεν του πάει αυτό το στιλ. Είναι σίγουρο ότι η κίνησή του ήταν πιο ήπια απ'όσο διακήρυξαν οι εφημερίδες. Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα αυτό το κανάλι χρηματοδότησης πλέον και δεν τους είναι απαραίτητο για να επιβιώσουν. Μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται έμμεσα από την ελληνική κεντρική τράπεζα. Οπότε δεν είναι ένα συμβάν που προκαλεί κρίση» σημειώνει.

«Ποιο το νόημά του, τότε;» αναρωτάται ο Πολ Κρούγκμαν και εξηγεί: «Σίγουρα έχει να κάνει με χειραγώγηση και «σηματοδότηση». Προς ποιόν όμως και για ποιο σκοπό; Ίσως είναι μια προσπάθεια να υποχρεωθεί η Ελλάδα να δεχτεί μια συμφωνία, αλλά κατά την γνώμη μου - και μόνο κατά την γνώμη μου», τονίζει «έχει στόχο περισσότερο τους Γερμανούς παρά τους Έλληνες. Από την μια πλευρά, είναι η ΕΚΤ που παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις, γεγονός που μπορεί να κρατήσει την Γερμανία λίγο «πίσω» για την ώρα. Από την άλλη, είναι μια αφύπνιση: Αγαπητή Καγκελάριος Μέρκελ απέχουμε ελάχιστα από την τραπεζική κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδο από το ευρώ - είστε σίγουρη ότι θέλετε να ακολουθήσετε αυτή την οδό; Αλήθεια, τώρα; Οπότε ήταν πράγματι «τσαμπουκάς». Ήταν ένας προ-τσαμπουκάς, μια προειδοποιητική βολή προς πάσα κατεύθυνση για το τι θα ακολουθήσει. Ξέρει ο Ντράγκι τι κάνει; Όχι βέβαια - σε αυτή την κατάσταση κανένας δεν ξέρει τι κάνει, γιατί πρόκειται για δημοσιονομική αντάρα. Αλλά ας μην πανικοβαλλόμαστε -ακόμη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News