Οικονομία

HSBC: Πως μπορεί να πετύχει το σχέδιο Βαρουφάκη

Τις εκτιμήσεις του για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και την τύχη της πρότασης Βαρουφάκη, εκφράζει με έκθεση του ο τραπεζικός οίκος HSBC, που επισημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως - προβλέπει - θα τραβήξουν σε μάκρος.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι θα είναι πιο δύσκολες οι διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Οι διαπραγματεύσεις, σημειώνει, αναμένεται να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν έως τη λήξη ομολόγου ύψους 3,5 δισ. τον Ιούλιο που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.

Μια προσωρινή συμφωνία θα σημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να «τραβήξουν» περισσότερα κεφάλαια από τον «ακριβό» Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το Μάρτιο.

Στην έκθεσή της η HSBC υπογραμμίζει ότι η πρόταση Βαρουφάκη επιβεβαιώνει την μετατόπιση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το κούρεμα χρέους, στις κεφαλαιακές ροές - με μείωση των πληρωμών τόκων. Η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1-1,5% του ΑΕΠ έναντι 4,5% που προβλέπει το πρόγραμμα, θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ περιθώριο για παροχές χωρίς να ξεφεύγει από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της Ε.Ε. (για ανώτατο όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ).

Αυτό θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στο να πειστεί η Γερμανία, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ανησυχούσε για τους ηθικούς κινδύνους από μια συμφωνία που δεν θα ήταν συμβατή με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ωστόσο, η ιδέα μετατροπής των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ σε «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetuities) πιθανόν να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κεντρική τράπεζα δεδομένης της ρήτρας «μη διάσωσης» στο καταστατικό της και της ανάγκης να έχει τη στήριξη της Γερμανίας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζει ο οίκος.

Όμως, υπογραμμίζει ο οίκος, ένας ανασχεδιασμός των λήξεων (το 85% των ομολόγων που ελέγχει η ΕΚΤ λήγουν έως το 2020) σε ημερομηνίες μετά το 2020 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντίστοιχο αποτέλεσμα όσον αφορά στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Και, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιανουάριο, μπορεί να αποκτήσει ομόλογα με λήξεις από 2 έως 30 χρόνια, οπότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να αυξήσει την ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της. Όσον αφορά στις πληρωμές τόκων, είναι ήδη συμφωνημένο ότι επιστρέφονται στην

Σχόλια