Οικονομία

Συνάντηση Βαρουφάκη – Ντράγκι

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντάται στη Φρανκφούρτη στις 10:30, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, αναμένεται να βρεθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, αλλά και για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως ότου επέλθει συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να παρουσιάσει στον κ. Ντράγκι την πρότασή του για την έκδοση ομολόγων αέναης διάρκειας (perpetual bond) με τα οποία θα ανταλλαγούν τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Υπενθυμίζεται ότι , η ΕΚΤ έχει ήδη χαρακτηρίσει δια μέσου του εκτελεστικού της μέλους Μπενουά Κερέ τη συγκεκριμένη πρόταση ως «νομισματική χρηματοδότηση» κάτι που απαγορεύεται ξεκάθαρα από το καταστατικό της.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης,  έχει προτείνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αντλήσει η Αθήνα 10 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ως μια χρηματοδότηση «γέφυρα» για την στήριξη της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία με τους Eυρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους.  «Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «Η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή στάση».

Σχόλια