default-image

Σαπέν: "Χρειάζεται νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε."

Οικονομία
Σαπέν: "Χρειάζεται νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κοινή πεποίθησή μας είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ», τόνισε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι. «Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», διαβεβαίωσε ο κ. Σαπέν.

Για το ζήτημα του χρέους ο κ. Σαπέν είπε ότι είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πως απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης και τόνισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι κατεπείγουσα», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταρτίσει ένα σχέδιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις της με τρόπο που θα προσφέρει διέξοδο στη σημερινή κατάσταση.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, ενώ σε ερώτηση για το ζήτημα του χρέους τόνισε πως η αποπληρωμή του θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη του ΑΕΠ. «Στόχος είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα», είπε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε πως «το ζητούμενο είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη».

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση των δύο υπουργών, ο Σαπέν είχε δηλώσει ότι «είναι θεμιτό η Ελλάδα να θέλει να διαπραγματευτεί τρόπους για την ελάφρυνση του χρέους, όχι όμως να ζητά την διαγραφή του». Ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +, τόνισε ότι «μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να «παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Είναι (…) ο ρόλος της Γαλλίας να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τον βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό, όμως την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μιας κοινότητας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο των κοινών μας κανονισμών» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, τον οποίο έχει επιλέξει, ως σύμβουλό για το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται και αυτός στο Παρίσι, και δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη, αργότερα το βράδυ, στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σειρά επαφών σε Λονδίνο - Ρώμη

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφτεί το Λονδίνο, όπου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 11:00 (τοπική ώρα) θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφτεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News