Οικονομία

Γεωπόνους για την καταγραφή ζημιών ζητά ο ΕΛΓΑ

Θέμα ημερών είναι η πρόσληψη 11 συμβασιούχων γεωπόνων από τον ΕΛΓΑ Κρήτης, για να βοηθήσουν στο έργο της καταγραφής των ζημιών, καθώς το υπάρχον προσωπικό έχει φτάσει στα "πρόθυρα νευρικής κρίσης" ή και τα έχει ξεπεράσει μετά τις πρόσφατες καταστροφές από το χιονιά και τις πλημμύρες.

Η "Νέα Κρήτη" προβάλλει όμως σήμερα και τις θέσεις των συνδικαλιστών των αγροτών για τη γεωργική ασφάλιση και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων, τις οποίες και θα προβάλουν προς τη νέα κυβέρνηση στις αμέσως επόμενες μέρες.

Οι καταστροφές ήταν μεγάλες και ταυτόχρονα οι λιγοστοί γεωπόνοι του φορέα στην Κρήτη - που σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει μεγάλη στροφή υπέρ των παραγωγών - τρέχουν και δε φτάνουν και με τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Όμως την ίδια ώρα ασχολούνται με την περίφημη αποζημίωση των αμπελουργών για τον περονόσπορο του 2011.

Όπως είπε στη "Ν.Κ." ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης κ. Μύρος Χιλετζάκης, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται οι προσλήψεις, οι οποίες θα γίνουν με βάση το άρθρο 20 του καταστατικού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει σε έκτακτες καταστάσεις ότι χωρίς ΑΣΕΠ υπάρχει δυνατότητα πιο γρήγορων προσλήψεων.

«Και με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε τώρα ότι θα αποσυμφορηθούν κάποιοι υπάλληλοι, που πραγματικά δίνουν μάχη στο Ηράκλειο, αφού τους έχουν "πέσει" η μια ζημιά πάνω στην άλλη. Δηλαδή, κοιτάζουν περονόσπορο, κοιτάζουν ζημιές που έκανε το χιόνι, είδανε ανεμοθύελλες, είδανε καύσωνες, βροχοπτώσεις, είδαν τα ΠΣΕΑ, κ.λπ.».

Στο μεταξύ, για τις τελευταίες ζημιές ο κ. Χιλετζάκης μάς είπε ότι «έχουν γίνει αναγγελίες, έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους στους κατά τόπους Δήμους και περιμένουν οι πληγέντες να βγουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ έξω για να δουν τις ζημιές».

«Χρειάζονται μόνιμοι»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης ανέφερε: «Χρειάζεται τουλάχιστον 15 με 20 άτομα μόνιμο προσωπικό ο τοπικός ΕΛΓΑ. Δε γίνεται και δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ Κρήτης να δουλεύει με το προσωπικό που έχει σήμερα».

Απευθυνόμενος, εξάλλου, στη νέα κυβέρνηση, ο Μιχάλης Καμπιτάκης είπε: «Εμείς ζητάμε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Και ζητάμε να περιέχει μέσα και άλλες καλύψεις και ας είναι και προαιρετικές. Για παράδειγμα, δίνεις ένα συγκεκριμένο ποσό και ασφαλίζεις την ελιά. Γιατί να μην ασφαλίζεις και το στάδιο πριν να δέσει ο καρπός; Εγώ λέω μια περίπτωση από τις πολλές. Να σε ασφαλίζει λίγο πιο μπροστά για την ελιά, όπως είναι και για το αμπέλι, που σου ασφαλίζει τους βλαστούς. Και ας δίνεις ένα ποσό παραπάνω από τους άλλους. Και ας το κάνουν προαιρετικό αυτό».

Σε ό,τι αφορά τον κανονισμό πληρωμής κατά στρέμμα και κατά δέντρο, με βάση τον τελευταίο κανονισμό, ο κ. Καμπιτάκης τόνισε πως ναι μεν είναι άδικο να πληρώνεις για ένα προϊόν που δεν ξέρεις αν θα το βγάλεις, αλλά από την άλλη ο συνδικαλιστής μας είπε ότι, με βάση το προγενέστερο καθεστώς, που πλήρωνε ο παραγωγός μέσα από τα τιμολόγια των προϊόντων του ένα 3% ανά κιλό, ο ΕΛΓΑ είχε τεράστια ελλείμματα, τα οποία και διαγράφηκαν από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν είχαν φτάσει στο αστρονομικό ύψος των... 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

«Ο παραγωγός πλήρωνε το 3%. Αλλά ο έμπορος μπορεί να μην το απέδιδε στο κράτος», τόνισε. «Άρα εμείς είμαστε μεν προβληματισμένοι με το να πληρώνουμε κατά στρέμμα ή κατά δέντρο, αλλά παράλληλα θέλουμε να έχουμε και έναν βιώσιμο ασφαλιστικό φορέα, που να έχει χρήματα να μας αποζημιώνει όταν θα παθαίνουμε ζημιές», πρόσθεσε.

Υπόμνημα

Για το θέμα του ΕΛΓΑ και για όλα τα άλλα θέματα, η διοίκηση της ΟΑΣΝΗ θα συνεδριάσει εκτάκτως μέσα στις επόμενες μέρες για να καταλήξει σε υπόμνημα, το οποίο και θα καταθέσει στο νέο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, καλώντας τον να δρομολογήσει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού Ηρακλείου.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια