default-image

Σημαντική ανάκαμψη για τις τραπεζικές μετοχές

Οικονομία
Σημαντική ανάκαμψη για τις τραπεζικές μετοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το "ξεπούλημα" των τραπεζικών μετοχών τις προηγούμενες τρεις ημέρες, σήμερα το Χρηματιστήριο αντέδρασε "θετικά" και με μπροστάρη τον τραπεζικό δείκτη, που ενισχύθηκε πλέον του 12%, κατέγραψε σημαντικά κέρδη, με άνοδο  κατά 3,16% στις 733,61 μονάδες, "ξορκίζοντας" έτσι και το φάντασμα των 700 μονάδων, που επέστρεφε απειλητικό.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις Δραγασάκη για την αποφυγή "μονομερών ενεργειών" στο θέμα των διοικήσεων των τραπεζών, η ευμενής αξιολόγηση της Morgan Stanley και της ΕΚΤ, καθώς και η αναμενόμενη τοποθέτηση ισχυρών επενδυτών στα "φθηνά" (μετά την υποτίμηση κατά 40%) χαρτιά των τραπεζών, οδήγησαν το σύνολο των τραπεζικών μετοχών στο να καταγράψουν σημαντικά κέρδη. Αναλυτές της αγοράς θεωρούσαν ότι αν δεν γίνει κάτι "περίεργο", η ανοδική τάση των τραπεζικών μετοχών θα συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Για άλλη μία μέρα ο τζίρος του Χρηματιστηρίου παρέμεινε υψηλός, στα 175 εκ. ευρώ περίπου, με το 1/3 αυτού σχεδόν να αφορα τις τραπεζικές μετοχές.  

Σημαντικό είναι επίσης ότι ενισχύθηκαν κάποιες μετοχές που είχαν καταγράψει απώλειες μετά τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης περί παύσης της ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων.

Ισχυρές οι τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ισχυρές και θα αντέξουν την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, δήλωσε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, στην τηλεόραση του Bloomberg, μία ημέρα μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές η αβεβαιότητα για το ελληνικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του.

«Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση τώρα, λόγω των πρόσφατων εκλογών, αλλά είναι πολύ ισχυρές» δήλωσε η Νουί, προσθέτοντας: «Έχει γίνει πολλή δουλειά για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους κατά τα τελευταία χρόνια. Θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση, όπως και τις προηγούμενες».

Οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούνται στενά, καθώς υπάρχει «μία κατάσταση που δεν είναι ακριβώς η κανονική» δήλωσε η κ. Νουί, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διαχειριστούν με συντηρητικό τρόπο τη ρευστότητά τους».

Οι μεγάλες πωλήσεις μετοχών αυτή την εβδομάδα οδήγησαν στην απώλεια του 44% της αξίας των τραπεζικών μετοχών, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Καθησυχαστικός

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών.

«Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και το Χρηματιστήριο. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η άνοδος των μετοχών των τραπεζών και η εύρυθμη λειτουργία τους. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις με στόχο την ενδυνάμωση των τραπεζών», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως, εφόσον γίνουν αλλαγές, θα γίνουν ύστερα από δημόσια διαβούλευση.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις που θα σταματήσουν, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες και ένας μακρύς κατάλογος έργων, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για νέες επενδύσεις που θα τονώσουν την απασχόληση.

H Morgan Stanley

Μια ιδιαίτερα σημαντική αντίδραση προήλθε και από τον αμερικανικό οίκο Morgan Stanley, που προεξόφλησε ότι  η πολιτική έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι τόσο κακή όσο εκτιμάται σήμερα. Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 100% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ δίνει συστάσεις για τους τίτλους των 4 συστημικών ομίλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News