default-image

Κάθε πέρσι και καλύτερα για τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου

Κρήτη
Κάθε πέρσι και καλύτερα για τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γνωστή φράση "κάθε πέρυσι και καλύτερα" ταιριάζει απόλυτα στην επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου μας. Αυτό δείχνουν με παραστατικό τρόπο τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Μόνο ο τομέας του τουρισμού διασώζεται, μιας και αποτελεί τον κλάδο στον οποίο δημιουργήθηκαν περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που έκλεισαν. Όσον αφορά στο μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο του εμπορίου και της μεταποίησης διαφαίνεται καθαρά από τα στοιχεία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, πως έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από την κρίση και το καινούργιο οικονομικό μοντέλο που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι δανειστές μας. Μάλιστα, γι' άλλη μια φορά αποδεικνύεται, όπως αναφέρει ο κ. Κουμαντάκης, πως «αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που να στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα, καθώς οι μέχρι τώρα πολιτικές οδεύουν στον αφανισμό του μικρομεσαίου χώρου».

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου παρουσίασε στοιχεία συρρίκνωσης κατά το περασμένο έτος, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που είχε διαγράψει και κατά το έτος 2013.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του 2014 δημιουργήθηκαν 1.048 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.831 (διαφορά -783), ενώ κατά το έτος 2013 είχαν δημιουργηθεί 1.491 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.615 (διαφορά -124). Αυτό σημαίνει πως πέρυσι έβαλαν λουκέτο 216 περισσότερες επιχειρήσεις από πρόπερσι. Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό πως πρόπερσι είχαν ανοίξει 443 επιχειρήσεις περισσότερες από ό,τι πέρυσι.

Αναλυτικά κατά την περυσινή χρονιά θετικό πρόσημο παρουσίασε μόνο ο κλάδος του τουρισμού, στον οποίο δημιουργήθηκαν 59 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που έκλεισαν, ενώ απογοητευτική ήταν η εικόνα που παρουσίασε τόσο ο μεταποιητικός κλάδος, όπου δημιουργήθηκαν 112 επιχειρήσεις και έκλεισαν 467 (διαφορά -355 επιχειρήσεις), όσο και ο εμπορικός, στον οποίο άνοιξαν 317 επιχειρήσεις και έκλεισαν 639 (διαφορά -322 επιχειρήσεις).

Αντίστοιχα στον κλάδο των υπηρεσιών δημιουργήθηκαν 516 επιχειρήσεις και έκλεισαν 679 (διαφορά -163), στον εξαγωγικό τομέα δημιουργήθηκαν 2 επιχειρήσεις και έκλεισαν 4 (διαφορά -2 επιχειρήσεις).

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News