default-image

Σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών στο Δ. Χερσονήσου

Κρήτη
Σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών στο Δ. Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύνδεση παραγωγών και επιχειρήσεων, η ενεργοποίηση δικαιωμάτων αναφορικά με την ενιαία ενίσχυση, ο καθορισμός των ορίων γεωργικών και κτηνοτροφικών ζωνών καθώς και η δακοκτονία ήταν τα βασικά θέματα τα οποία συζητήθηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες, Τρίτη 27 Ιανουαρίου, η δημοτική Αρχή Χερσονήσου στο δημοτικό κατάστημα Λιμένος Χερσονήσου, με τους προέδρους των Κοινοτήτων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Δήμου, παρουσία και υπαλλήλων της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας.

Αναλυτικότερα, ως προς τη σύνδεση παραγωγών και επιχειρήσεων, όπως ειπώθηκε, ως πρώτο βήμα στην προσπάθεια έχει προκριθεί και δρομολογηθεί από τη δημοτική Αρχή η δημιουργία "Μητρώου Παραγωγών" και για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τους παριστάμενους να βοηθήσουν στη συλλογή στοιχείων με συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο διασύνδεσης με τις τοπικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν για τη διαδικασία παραγωγής και για τα παραγόμενα προϊόντα τους.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, από τη δημοτική Αρχή προτάθηκε προς τους τοπικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να συνεργαστούν στον τομέα αυτό με το φορέα που έχει δημιουργηθεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής, εκτιμώντας ότι με την ενίσχυση ενός τοπικού φορέα θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι παραγωγοί της περιοχής, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα ενισχύσουν την τοπική απασχόληση.

Για τον καθορισμό των ορίων στις γεωργικές και κτηνοτροφικές ζώνες, από τη δημοτική Αρχή ζητήθηκε η επίσπευση της συνεργασίας Τοπικών Συμβουλίων και των εκπροσώπων των Κοινοτήτων του Δήμου με την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου, ούτως ώστε, με την επικαιροποίηση των ορίων των ζωνών, να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αγροζημιών από τη βόσκηση αιγοπροβάτων σε περιοχές με καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία έγινε αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διεξαγωγή των ετήσιων προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου της ελιάς. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης να καλυφθούν οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του εντόμου (έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου για την εφαρμογή του προγράμματος προσωπικού, προσαρμογή του αριθμού των ελαιοδέντρων στις πραγματικές συνθήκες, ορθός έλεγχος των πληθυσμών του εντόμου, έγκαιρη πληρωμή των εργολάβων ψεκασμού, κ.ά.). Επίσης η δημοτική Αρχή, όπως αναφέρθηκε, θα προτείνει στην Περιφέρεια Κρήτης την εξέταση εναλλακτικών τρόπων ελέγχου της εκτέλεσης των ψεκασμών, ενώ θα εξετάσει τρόπους να καλυφθούν τυχόν ελλείμματα που θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Δακοκτονίας έτους 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News