default-image

Μπάχαλο με τις επιδοτήσεις λόγω τηλεσκόπησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κρήτη
Μπάχαλο με τις επιδοτήσεις λόγω τηλεσκόπησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τηλεπισκόπηση του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως ευθύνεται για το μπάχαλο στις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων φέτος. Πίσω από την πρωτοφανή διαδικασία, όμως, κρύβεται μια μεγάλη παγίδα, που άρχισε να στήνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του προηγούμενου κανονισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τις ευλογίες των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων μέσα στη δεκαετία του 2000 και σήμερα απειλεί σοβαρά το μέλλον της ενιαίας ενίσχυσης, όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη", μέσα από στοιχεία και πληροφορίες που προκύπτουν τις τελευταίες μέρες, όσο οι παραγωγοί επισκέπτονται τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, μπαίνοντας στο σύστημα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων για να δουν πώς και γιατί τους έχουν κόψει χρήματα των επιδοτήσεών τους!

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της για τον πρωτογενή τομέα σαν πρώτο αγκάθι να αντιμετωπίσει την άμεση αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε σε βάρος χιλιάδων δικαιούχων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τις ημέρες της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Έτσι, ενώ μπαίνει ο Φεβρουάριος, σε πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους δεν έχουν μπει ακόμα τα χρήματα της δεύτερης δόσης, ή το σύνολο αυτής, από το δεύτερο ποσοστό 50% της ενιαίας ενίσχυσης, γεγονός πρωτοφανές που δείχνει ότι κάτι έχει συμβεί διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια.

Αποκαλύπτουμε "παγίδα"

Όσο προσφεύγουν στις Ενώσεις οι παραγωγοί, τόσο και ξετυλίγεται το κουβάρι μιας μεγάλης παγίδας που άρχισε να στήνεται το 2006, όταν άλλαξε το καθεστώς της ΚΑΠ που "ζητούσε" τιμολόγια παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, με βάση το νέο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης η Ευρωπαϊκή Ένωση τότε καταργούσε τα τιμολόγια, μη βάζοντας κανένα όρο για την καταβολή των επιδοτήσεων, και θέσπιζε τα λεγόμενα ιστορικά κριτήρια, δηλαδή τα έτη αναφοράς που για το ελαιόλαδο και τη σταφίδα ήταν τα έτη 1997, 1998 και 1999. Ο μέσος όρος των επιδοτήσεων που δήλωνε ο κάθε παραγωγός αποτελούσε και την επιδότηση που έπαιρνε στη συνέχεια με βάση το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης. Και όλοι οι μέσοι όροι όλων των ενισχύσεων του παραγωγού αποτελούσαν το ενιαίο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης του παραγωγού.

Όπως εξηγεί στη "Ν.Κ." ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης, «έκτοτε οι κυβερνώντες αλλά και όλοι οι αγροτικοί φορείς είχαν "περάσει" στους αγρότες την άποψη πως είτε παράγουν πλέον είτε όχι, είτε κρατήσουν το λιόφυτο ή το αμπέλι τους είτε όχι, η επιδότηση θα δίνεται κανονικά. Κι όμως, έρχεται το κράτος το 2014 και με μία νέα τηλεπισκόπηση που έκανε, χωρίς καμία προειδοποίηση, εντόπισε τις εκτάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί ή είχαν αντικατασταθεί από τότε και τις έκοψε, ενώ ο κόσμος γνώριζε έστω και άτυπα ότι δεν υπήρχε καμία δέσμευση να παράγει προϊόντα και συνεπώς να διατηρεί μία συγκεκριμένη καλλιέργεια στην κατάσταση που την είχε με βάση το προηγούμενο καθεστώς».

«Αποκαταστήστε την αδικία»

Έτσι, ο κ. Χιλετζάκης καταγγέλλει την παγίδα που στήθηκε μέχρι σήμερα και καλεί τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά το νέο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη να δώσει άμεσες εντολές στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των συγκεκριμένων παραγωγών, που κανείς δεν τους είχε ενημερώσει όλα αυτά τα χρόνια για το τι ακριβώς προέβλεπε ο κοινοτικός κανονισμός. Πάντως, πουθενά ο κανονισμός δεν προέβλεπε την υποχρέωση διατήρησης ενός αγροτεμαχίου ως μέρος μιας συνολικής έκτασης. Μάλιστα, σήμερα ο ίδιος θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να κάνει μία πρώτη επίσκεψη γνωριμίας με το νέο υπουργό ή έστω τους αρμόδιους υφυπουργούς, για να προσπαθήσει να βάλει και τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους αμπελουργούς και τους αγρότες της Κρήτης για την αναμπέλωση και τη νέα ΚΑΠ.

Οι περικοπές: Παραμένουν απλήρωτοι

Στο ερώτημά μας για τις περικοπές των επιδοτήσεων και πώς αυτές μπορεί να έγιναν, ο συνδικαλιστής μας μεταφέρει στοιχεία και ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι όσοι παραγωγοί κόπηκαν στη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης είχαν πέσει θύματα του κωδικού που χώριζε σε ενότητες τις κτηνοτροφικές ζώνες, αλλά κάποιοι είχαν πέσει θύματα και της τηλεπισκόπησης. Με βάση αυτές τις ενότητες, γινόταν ένας πολυτεμαχισμός που έβγαζε έξω κάποια τεμάχια τα οποία βρίσκονταν μέσα σε κτηνοτροφικές ζώνες. Όταν προ ημερών αφαιρέθηκε ο κωδικός αυτός, πληρώθηκαν όσοι είχαν προβλήματα με τα αγροτεμάχια αλλά και όσοι είχαν "μη επιλέξιμες εκτάσεις" που δεν επηρέαζαν τη συνολική έκταση που έπρεπε να έχουν προκειμένου να είναι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης. Έχουν όμως μείνει απλήρωτοι ακόμα όσοι παραγωγοί είχαν ως μη επιλέξιμες μεγαλύτερες εκτάσεις, με συνέπεια οι επιλέξιμες εκτάσεις τους να μην επαρκούν για να μπορούν να δικαιολογήσουν την επιδότηση που τους αναλογεί. Και στους απλήρωτους παραγωγούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι είχαν "παγιδευτεί" από την περίφημη και απροειδοποίητη τηλεπισκόπηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που γίνεται δορυφορικά και με βάση αυτή την τηλεπισκόπηση υπάρχει ένας αριθμός παραγωγών που είχαν μπει στον έλεγχο και δεν αποκλείεται να έχουν προβλήματα και μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξει άμεσα πολιτική βούληση διόρθωσης των στοιχείων τους.

Την ίδια ώρα μένουν απλήρωτοι και οι κτηνοτρόφοι για την εξισωτική τους αποζημίωση. Μάλιστα, υπάρχει και μείωση της εξισωτικής του 2013, γεγονός για το οποίο έχει υποβάλει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών, ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News