Οικονομία

10 τρισ. την ημέρα "παίζονται" στα νομίσματα

Σε ιλιγγιώδη ύψη έχουν φτάσει τα ποσά που διακινούνται κάθε ημέρα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, καθώς η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου (ιδίως στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας) σε συνδυασμό με την απόκλιση των νομισματικών πολιτικών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, ο τζίρος στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου αυξήθηκε κατά 11% το τελευταίο εξάμηνο (με τις συναλλαγές στην spot αγορά να σημειώνουν άλμα 40%), στο ύψος-ρεκόρ των 2,67 τρισ. δολαρίων την ημέρα. Στη Νέα Υόρκη ο τζίρος στην αγορά spot αυξήθηκε κατά 62% το ίδιο διάστημα.

Οι συναλλαγές διεθνώς ξεπέρασαν τα 10 τρισ. δολ. την ημέρα τον Δεκέμβριο κατά την περίοδο της περιδίνησης του ρουβλίου και ξεπέρασαν τα 9 τρισ. δολ. ημερησίως δυο εβδομάδες πριν, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) «ξεκλείδωσε» την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ.

«Ασανσέρ» φράγκου 


H SNB, εξάλλου, προκάλεσε χθες νέες αναταράξεις στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, καθώς η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους ότι η τράπεζα «είναι έτοιμη να παρέμβει», προφανώς για να «αμβλύνει» την ισχύ του ελβετικού φράγκου, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει προσωρινά το νόμισμα έως και το 1,04 φράγκο/ευρώ (ενώ προηγουμένως διαπραγματευόταν κάτω από το 1 φράγκο/ευρώ), με το ευρώ να ενισχύεται εξ αντανακλάσεως και έναντι του δολαρίου.

Όταν έγινε σαφές ότι επρόκειτο απλώς για φραστικό πυροτέχνημα, το φράγκο ανέκτησε εν πολλοίς το χαμένο έδαφος, επιστρέφοντας στο 1,02 φράγκο/ευρώ, με τους αναλυτές να εγείρουν νέα ερωτήματα για την αξιοπιστία της SNB?

Πηγή:imerisia.gr

Σχόλια