Οικονομία

Μερς για Ελλάδα: "Μείωση χρέους προϋποθέτει σταθερή πολιτική"

Ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τις ελληνικές εκλογές και την ανάγκη διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας σε αυστηρά πλαίσια.

«Οι χώρες που έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας καλούνται να τα διορθώσουν και να μη διατυπώνουν συνεχώς απαιτήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική», είπε ο Μερς, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα και στις αυριανές βουλευτικές εκλογές.

«Είναι ευθύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα προσφέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική».

Όπως αναμεταδίδει το capita.gr, ο κ. Μερς κάλεσε τις Βρυξέλλες και τις χώρες της ευρωζώνης να επιδεικνύουν σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη του προγράμματος μαζικής αγοράς αξιόγραφων.

«Δεν μπορούμε πάντα να προσφεύγουμε μόνο στη νομισματική πολιτική» για την επίλυση των προβλημάτων εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Λουξεμβούργιος Ιβ Μερς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung.

«Ενώ επικαλούνται συνεχώς την ΕΚΤ, βλέπουμε την ίδια στιγμή πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από αίτημα ορισμένων κρατών, θέλει να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το νομισματικό σύμφωνο», τόνισε ο Μερς, αν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη τις αγορές δημοσίου και ιδιωτικού χρέους άνω του 1 τρισ. ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα πρέπει να δέχεται επηρεασμούς», πρόσθεσε.

Σχόλια