default-image

60 δισ. μηνιαίως το πρόγραμμα - Μέσα η Ελλάδα με όρους

Οικονομία
60 δισ. μηνιαίως το πρόγραμμα - Μέσα η Ελλάδα με όρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 60 δισ. το μήνα - περισσότερο από το αναμενόμενο των 50 δισ. το μήνα, που ήταν η πιο αισιόδοξο πρόβλεψη - ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, βγάζοντας το "βαρύ πυροβολικό" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να στηρίξει τις παραπαίουσες οικονομίες στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Τα ομόλογα όλων των χωρών της ευρωζώνης - προφανέστατα και της Ελλάδας - βρίσκονται εντός των στόχων του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΕΚΤ, οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα έχουν «ειδικούς όρους» - πιθανολογείται ότι ο "ειδικός όρος" θα είναι η παραμονή σε πρόγραμμα ή κάτι ανάλογο.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι αγορές ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής και θα κινούνται στο ποσό των 60 δισ. το μήνα. Συνολικά το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1,2 τρισ. ευρώ, ανεβαίνοντας... ακόμη υψηλότερα από το ποσό που είχε ανακοινώσει ότι θα διαθέσει για τη στήριξη της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι θα ισχύσουν ειδικά κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα.

«Τα σημερινά μέτρα θα αποτελέσουν αποφασιστική στήριξη για τη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεδμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε, ακόμη, ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων, διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Γερμανική αντίδραση

Παρότι η ΕΚΤ "έκανε τη χάρη" της Γερμανίας, που ζητούσε (εφόσον υιοθετείτο το πρόγραμμα) να αναλάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών την επαναγορά και το ρίσκο - και αυτό υιοθετήθηκε, κατά 80% για την ακρίβεια - η πρώτη γερμανική αντίδραση ήταν... έντονα αποδοκιμαστική.

Ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ έβγαλε οργισμένη ανακοίνωση προτού τελειώσει η συνέντευξη Τύπου.

Ο Κουρτ Λάουκ σημείωσε ότι η ΕΚΤ κρύβει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης μέσω της λήψης μέτρων νομισματικής πολιτικής.

«Η ΕΚΤ απλώς αγοράζει χρόνο μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι περίμενε η αγορά

Οι αναλυτές των διαφόρων οίκων είχαν νωρίτερα κάνει τις εκτιμήσεις τους, τόσο ως προς το ύψος του προγράμματος του Ντράγκι (αλλά και την "ποιότητά" του) όσο και με την επίδρασή του ανάλογα με αυτό το ύψος.

Οι αναλυτές της Societe Generale έβλεπαν ένα πρόγραμμα της τάξης των 700 δισ. ευρώ σε αγορές ομολόγων σαν «ουδέτερο», ενώ εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεπεράσει το επίπεδο του 1 τρισ. ευρώ σε περίοδο δύο ετών για να είναι αισιόδοξοι, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Προσθέτουν ότι συνολικά το πακέτο θα είναι πιο πειστικό «εάν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες και μικρότερη ασάφεια».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της UniCredit, Luca Cazzulani, σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει αρκετές επιλογές για να αιφνιδιάσει ευχάριστα τις αγορές. Αυτές περιλαμβάνουν: ένα ανοιχτό πρόγραμμα με τις αγορές να συνδέονται με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου επιπέδου πληθωρισμού, έναν ξεκάθαρο στόχο για αγορές σημαντικά πάνω από τα 700 δισ. ευρώ, την επίτευξη της επέκτασης του ισολογισμού αποκλειστικά με αγορές κρατικών ομολόγων ή την επέκταση του ισολογισμού κατά 1 τρισ. ευρώ κυρίως με κρατικά ομόλογα. Μια άλλη επιλογή θα ήταν η ΕΚΤ να ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές.

Η Bank of America Merrill Lynch περίμενε η ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αγορών κυβερνητικών ομολόγων της τάξης των 500 δισ. με 700 δισ. ευρώ, με τη διάρκεια να φτάνει τους 18 μήνες.

Η RBS περίμενε η ΕΚΤ να ανακοινώσει μηνιαία ποσοτική χαλάρωση με μια ανοιχτή δήλωση σχετικά με το μέγεθος και τους στόχους να συνδέονται με τον επίσημο στόχο για τον πληθωρισμό.

Τα επιτόκια

Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα νέα επιτόκια, τα οποία δεν έχουν καμία διαφορά από τα παλιότερα. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και -0,20% αντιστοίχως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News