default-image

Γιατί μας ενδιαφέρουν οι ανακοινώσεις Ομπάμα

Οικονομία
Γιατί μας ενδιαφέρουν οι ανακοινώσεις Ομπάμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η είδηση αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή: Ο Μπάρακ Ομπάμα προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων που για τις ΗΠΑ θεωρούνται περίπου... επαναστατικά!

Εντάξει, ανώτατος φορολογικός συντελεστής 28% για τους πλούσιους δεν είναι ακριβώς... κόλαφος, αλλά σκεφτείτε ότι ο προηγούμενος φορολογικός συντελεστής ήταν 23% και ισχύει κάμποσα χρόνια. Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν flat tax rate, αφού η διαφορά μεταξύ του ποσοστού φορολογίας των πλουσίων και όλων των υπολοίπων, είναι πολύ μικρή.

Ούτε τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε - είναι η αλήθεια - δεν θα έλεγα ότι μας φαίνονται εμάς "φοβερά και τρομερά", αλλά για τις ΗΠΑ είναι πρωτόφαντα:

  • Προανήγγειλε νέους φόρους για τις εταιρείες με κέρδη άνω των 50 δισ. δολαρίων.
  • Δεσμεύτηκε δε να παρέχει στις οικογένειες άδειες μετ' αποδοχών και άδειες μητρότητας, όπως επίσης και φύλαξη των παιδιών, που οι μεσαίες οικογένειες να μπορούν να "αντέξουν" οικονομικά.
  • Επίσης προανήγγειλε νομοθεσία υπέρ της ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών, για την ίδια εργασία.
  • Επιπλέον δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους νέους Αμερικανούς να αποκτούν πανεπιστημιακή μόρφωση. "Το σχέδιο είναι η ευκαιρία τους να αποφοιτούν, χωρίς να έχουν φορτωθεί με ένα βουνό από χρέος" ανέφερε.
  • Δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα ξεκινώντας από την απλούστερη και με λιγότερο κόστος υποβολή δηλώσεων του φόρου εισοδήματος για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ πρότεινε την επιβολή νέων κυρώσεων στις εταιρείες που δεν πληρώνουν τον κατώτατο μισθό.

Σα να βλέπω τις επικεφαλίδες κάποιων εφημερίδων αύριο, που θα αναγγέλουν ότι "έρχονται οι κομμουνιστές"! Δεν κάνω πλάκα, όσοι γελάτε ειρωνικά όταν ακούτε τον Σαμαρά και τον Αδωνη να λένε "σοβιετικό" το δημόσιο, στις ΗΠΑ θα παθαίνατε... εξάρθρωση σιαγώνας από τα γέλια, άμα καταλάβετε τι θεωρούν "σοβιετικό" οι μέσοι Αμερικάνοι.

Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν αυτά με εμάς; Εχουν και παραέχουν!

Για όσους δεν κατάλαβαν, οι Αμερικάνοι (τουλάχιστον οι Δημοκρατικοί) έχουν κατανοήσει ότι η συνέχιση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, είναι ο ταχύτερος δρόμος που οδηγεί στην κόλαση! Αν και ο Ομπάμα προσπάθησε να περάσει και άλλα νεοκεϋνσιανά μέτρα και σε ορισμένα πέτυχε, σε άλλα όχι (και μάλλον αυτά τα νέα μέτρα θα δυσκολευτεί να τα περάσει, με την πλειοψηφία σε Γερουσία και Κογκρέσο να ανήκει στους ακραιφνώς νεοφιλελεύθερους ρεπουμπλικάνους) ουδέποτε είχε επιδείξει τέτοια "τολμηρά" (είπαμε, με τα αμερικανικά μέτρα) μέτρα.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οτι έρχεται η... αντεπανάσταση απέναντι στην "νεοφιλελεύθερη επανάσταση" που εδώ και 30 χρόνια αποδομεί το κοινωνικό κράτος και μεγαλώνει την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών;

Διότι - για να έρθουμε στα καθημάς - καλό είναι να συζητάμε περί χρέους και της ελάφρυνσης αυτού, αλλά όσο συνεχίζονται και... βαθαίνουν οι "μεταρρυθμίσεις" (δηλαδή η πλήρης αποδόμηση της αγοράς εργασίας, η απελευθέρωση των "δυνάμεων της αγοράς" από τα δεσμά του κράτους, η ιδιωτικοποίση των πάντων κλπ. κλπ.) αυτό δεν έχει και πολύ νόημα: η φτωχοποίηση των μέσων και κατώτερων τάξεων θα συνεχίζεται, προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα οι "ολίγοι και εκλεκτοί".

Και εδώ έρχεται αυτή η "περίεργη" απόφαση του Ομπάμα, να ανακοινώσει... σοβιετικά (πλάκα κάνω, αλλά... αφού το λέει ο Αδωνης!) μέτρα στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο όπου παρά την πλήρη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, ουδείς τολμά να αμφισβητήσει τα θέσφατα του!

Καιρός είναι λοιπόν να ξεκινήσει η αμφισβήτηση και δη από τις ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη φορά που ο καπιταλισμός φόρεσε ένα "ανθρώπινο πρόσωπο" ήταν την περίοδο μετά την μεγάλη κρίση του 1929, όταν ο Ρούσβελτ (μετά από εισήγηση του Βρετανού οικονομολόγου Τζων Μέηναρντ Κέυνς) εισήγαγε το New Deal και... έσωσε τον παραπαίοντα καπιταλισμό.

Ε, για μία ακόμη φορά, ο καπιταλισμός παραπαίει. Χειρότερα μάλιστα αυτήν την φορά. Και αν είναι να σωθεί, θα σωθεί μέσω κάποιου... νέου New Deal. Και θα έμοιαζε ταιριαστό να ξεκινήσει ξανά από τις ΗΠΑ κάτι τέτοιο.

Τι λέτε λοιπόν; Μας ενδιαφέρει αυτή η είδηση που στην Ελλάδα τα λαλίστατα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια την πέρασαν στα ψιλά, ή δεν μας ενδιαφέρει;

Γιώργος  Ψαρουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News