default-image

35 οικονομολόγοι διεθνούς φήμης ζητούν "κούρεμα" του χρέους

Οικονομία
35 οικονομολόγοι διεθνούς φήμης ζητούν "κούρεμα" του χρέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θέση του οικονομικού κατεστημένου τα τελευταία 20 χρόνια (και με ιδιαίτερη ένταση και... απολυτότητα την τελευταία 10ετία) είναι δεδομένη: ο "δρόμος της αρετής" στην οικονομία είναι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις (δηλαδή η εισαγωγή νεοφιλελεύθερων μέτρων) ο περιορισμός του κράτους, η "σφιχτή" δημοσιονομική πολιτική.

Αυτόν τον "ορθόδοξο" νεοφιλελεύθερο δρόμο έχει επιβάλει στην Ευρώπη η Γερμανία με τους συντηρητικούς συμμάχους της, αυτός ακριβώς ο δρόμος έχει οδηγήσει την Ελλάδα στα τάρταρα της αβύσσου, καθώς η χώρα μας στενάζει κάτω από ένα πρωτοφανές πρόγραμμα δρακόντειας λιτότητας.

Ωστόσο πλέον το παγκόσμιο κλίμα στον οικονομικό τομέα αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει. Σαφώς και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να "εκθρονιστούν" οι μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού, αλλά το ουσιώδες είναι ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση. Και αυτή η συζήτηση πλέον έχει ανοίξει και δεν περικλείεται σε ένα στενό κύκλο πολιτικών, αλλά απλώνεται στα πανεπιστήμια και στους επιστήμες της οικονομίας και άλλων σπουδών.

Και οι άνθρωποι αυτοί δε διστάζουν να μιλήσουν και για την Ελλάδα. Και διαπιστώνουν ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να οδηγηθεί σε ένα κούρεμα χρέους και να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική λιτότητα που την οδηγεί στην καταστροφή.

Τριάντα πέντε οικονομολόγοι από διάφορα ξένα πανεπιστήμια του κόσμου συνέγραψαν κοινή επιστολή στην οποία ζητούν από την τρόικα και τα εθνικά κράτη να κάνει δεκτό το βασικό αίτημα της Ελλάδας για διαγραφή μέρους του χρέους. Επιπροσθέτως σημειώνουν πως χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, να περιοριστεί η λιτότητα και να γίνει άμεση ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Η κοινή επιστολή των 35 οικονομολόγων έχει ως εξής:

«Ως οικονομολόγοι, σημειώνουμε ότι τα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν τη ματαιότητα και τους κινδύνους της επιβολής ενός μη βιώσιμου χρέους και των όρων αποπληρωμής του σε χώρες-οφειλέτες. Τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην περαιτέρω αποδυνάμωση των οικονομιών και τις ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες που απορρέουν στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Καλούμε λοιπόν την τρόικα (Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ΔΝΤ) να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει μια ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους και νέους όρους αποπληρωμής οι οποίοι υποστηρίζουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου πλαισίου πολιτικής της Ε.Ε. σε επίπεδο που ευνοούν την προώθηση της ανάπτυξης και όχι αποπληθωριστικές πολιτικές.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας που συνθλίβει την οικονομική δραστηριότητα και να υιοθετήσει μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με στόχο την άμεση ανακούφιση από τη φτώχεια και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια πλήρως ανεξάρτητη έρευνα για την ιστορική και συστηματική αποτυχία της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της διαφθοράς) που οδήγησαν στη συσσώρευση του χρέους, την απόκρυψη της φύσης και του μεγέθους του και την ανεπαρκή/αναποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων. Και να εξετάσει τη δημιουργία ενός δικαστικού οργάνου ή εναλλακτικού μηχανισμού που θα είναι ανεξάρτητος από την κυβέρνηση και θα αναλάβει την αρμοδιότητα να διερευνά τη διαφθορά από το υψηλότερο στο χαμηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης.

Καλούμε και άλλες εθνικές κυβερνήσεις να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου τους στα επίσημα όργανα του χρηματοοικονομικού τομέα και να επιδιώξουν άλλες διπλωματικές ενέργειες που θα υποστηρίξουν τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους και νέους όρους αποπληρωμής για την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης ελληνικής εθνικής οικονομίας».

Οι υπογραφές των 35 οικονομολόγων:

-Malcolm Sawyer Emeritus prof, University of Leeds

-Danny Lang Associate prof, University of Paris

-Prof Yu Bin Professor and deputy director, Chinese Academy of Social Sciences

-Prof Ozlem Onaran University of Greenwich

-Prof Mario Seccareccia University of Ottawa

-Hugo Radice Life fellow, University of Leeds

-John Weeks Professor emeritus, Soas, University of London

-Prof Howard Stein University of Michigan, Ann Arbor

-Anitra Nelson Associate professor, RMIT University, Melbourne

-Prof George Irvin University of London, Soas

-Dr John Simister Manchester Metropolitan University

-Mogens Ove Madsen Associate professor, Aalborg University

-Wang Zhongbao Associate professor, editorial director, World Review of Political Economy

-Dr Susan Pashkoff Economist

-Andrea Fumagalli University of Pavia

-Pat Devine University of Manchester

-Professor Ray Kinsella University College Dublin

-Alan Freeman Co-director, Geopolitical Economy Research and Education Trust

-Eugenia Pires Economist, member, Portuguese Citizens Debt Audit

-Dr Jo Michell University of the West of England, Bristol

-Michael Burke Economist, Socialist Economic Bulletin

-Paul Hudson Formerly Universitat Wissemburg-Halle

-Dr Alan B Cibils Universidad Nacional de General Sarmiento, Buenos Aires, Argentina

-Guglielmo Forges Davanzati Associate prof, University of Salento

-Prof Sergio Rossi University of Fribourg

-Faruk Ulgen Associate prof, University of Grenoble

-Tim Delap Positive Money

-Eleni Paliginis Middlesex University

-Grazia Ietto-Gillies Emeritus professor, London South Bank University

-Professor Radhika Desai University of Manitoba

-Michael Roberts Economist, 'The next recession'

-Michael Taft Unite the Union, Ireland region

-Dr Andy Denis City University London

-Peter Kenyon Chartist

-Professor Emeritus Geoffrey Colin Harcourt UNSW Business School.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News