default-image

Λήγει 13/2 η προθεσμία για τις ομάδες παραγωγών ελαιολάδου

Κρήτη
Λήγει 13/2 η προθεσμία για τις ομάδες παραγωγών ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το 2013 εκδόθηκε ο κοινοτικός κανονισμός δημιουργίας ομάδων παραγωγών ελαιολάδου ως αυτόνομες οντότητες εντός των Ενώσεων, και μόνο τον τελευταίο μήνα, μη αφήνοντας περιθώρια υλοποίησης αυτών των οργανώσεων, εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια πρώτη απόφαση με τις προβλεπόμενες διατάξεις. Και περιμένει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, που λήγει η προθεσμία, να κατατεθούν τα προγράμματα της σύστασης των ομάδων, κάτι βέβαια που θεωρείται, αν όχι ανέφικτο, δύσκολο και δε φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά!

Την εκτίμηση αυτή κάνει στη "Νέα Κρήτη" ο γεωπόνος από τα Χανιά και επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης Νίκος Μιχελάκης. Μάλιστα, μας αναφέρει ακριβώς τη σχετική απόφαση του υπουργείου, που είναι η 5746/157266, με ημερομηνία έκδοσης 11 Δεκεμβρίου 2014, που είναι μία από τις αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

«Θα προλάβουν οι Ενώσεις;». Στο ερώτημα αυτό εστιάζει ο Νίκος Μιχελάκης, καθώς όπως λέει, με βάση τον κανονισμό αυτό, μέσα στις Ενώσεις θα πρέπει να δημιουργηθούν αυτόνομες ομάδες παραγωγών ελαιολάδου, που θα έχουν χωριστή διοίκηση και θα συνεργάζονται με τις Ενώσεις αυτές.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, είναι ότι ο κοινοτικός κανονισμός είχε εκδοθεί από το 2013 και επομένως είχε όλο το χρόνο το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα να εκδώσει τις σχετικές διευκρινιστικές εγκυκλίους για να προλάβει να στηρίξει τη δημιουργία των ομάδων παραγωγών ελαιολάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη είναι μεγάλα και για την εθνική οικονομία. «Προβλέπονται αρκετές ευνοϊκές διατάξεις», όπως λέει ο κ. Μιχελάκης, «όπως και χρηματοδοτήσεις για τις Ομάδες Παραγωγών. Βέβαια, προβλέπονται και διάφοροι όροι για τη συγκρότησή τους και αρκετές διαδικασίες, που δεν είναι εύκολο να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, ώστε τελικά να είναι δυνατή και η σύνταξη των προγραμμάτων που χρειάζονται, ώστε να είναι δυνατή και η χρηματοδότηση που προβλέπεται από το σχετικό κανονισμό».

Σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη, η συνολική χρηματοδότηση που προβλέπεται σε επίπεδο χώρας είναι γύρω στα 11 εκατομμύρια το χρόνο. Τα προγράμματα που υποβάλλονται από τις ομάδες είναι τριετούς διάρκειας και η συνολική επομένως χρηματοδότηση για τα τρία χρόνια είναι 33 εκατομμύρια ευρώ.

«Αλλά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τη διοργάνωση αυτών των ομάδων», επισημαίνει.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News