default-image

Οι εκλογές "ζέσταναν" την αγορά ακινήτων

Κρήτη
Οι εκλογές "ζέσταναν" την αγορά ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αναθέρμανση" μέσα στην καρδιά του χειμώνα για την τοπική κτηματαγορά! Οι εθνικές εκλογές έκαναν το deal στην αγορά των ακινήτων, η οποία μπορεί να είχε μπει στην κατάψυξη τα τελευταία 4 χρόνια, καταγράφοντας μάλιστα κατακόρυφη πτώση στα συμβόλαια της τάξης του 70%, ωστόσο πλέον έχει αρχίσει και κινείται για τα καλά...

Μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών εντάθηκε η ζήτηση για την αγορά μικρών και μεταχειρισμένων διαμερισμάτων και στην Κρήτη. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να αποσύρουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις και να επενδύσουν τις λιγοστές αποταμιεύσεις τους για την αγορά φθηνών διαμερισμάτων. Με τα ακίνητα, όπως προκύπτει από την κινητικότητα στην κτηματαγορά, να αποτελούν καταφύγιο ασφάλειας για αρκετό κόσμο στο νησί που νιώθει ανησυχία και ανασφάλεια λόγω των εκλογών.

Στην ίδια θέση βρίσκονται και επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αγορά επαγγελματικών κτηρίων και κυρίως μισθωμένων, προκειμένου να αποσβέσουν όσο γίνεται συντομότερα το ποσό της επένδυσης αλλά και να έχουν άμεσα κέρδος.

Η παραπάνω εικόνα έχει σκορπίσει χαμόγελα και στις τάξεις των μεσιτών, που επισημαίνουν πως το προεκλογικό σκηνικό και η αβεβαιότητα για το "αύριο" λειτούργησαν ως μοχλός ώθησης για την "παγωμένη" κτηματαγορά της Κρήτης, με αρκετούς πολίτες αλλά και επιχειρηματίες να επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους σε ακίνητα.

Υπό το φόβο μιας οικονομικής αναταραχής, πολίτες διαθέτουν ακόμη και τις λιγοστές αποταμιεύσεις τους για την αγορά μικρών και μεταχειρισμένων διαμερισμάτων των οποίων το κόστος κυμαίνεται από 50.000 έως 120.000 ευρώ.

«Εντάθηκε η ζήτηση αμέσως μετά τη προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Τι συμβαίνει; Πολλοί θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματα που έχουν μαζέψει, τις αποταμιεύσεις τους, σε κάτι πιο ασφαλές. Και ο λόγος είναι γιατί δε γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει μετά από τις εκλογές», ανέφερε η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη και πρόσθεσε: «Όταν είναι μικρό το διαμέρισμα και μεταχειρισμένο, η τιμή του είναι σαφώς χαμηλότερη. Προσπαθούν να κάνουν την αγορά με όποια χρήματα υπάρχουν από αποταμιεύσεις. Κάποια συμβόλαια έχουν ήδη κλείσει. Άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες».

Μάλιστα η συνήθης ερώτηση προς τους ειδικούς της κτηματαγοράς είναι:

«Έχω 60.000 ευρώ. Τι μπορώ να αγοράσω; Μπορώ να αγοράσω μια παλιά γκαρσονιέρα με αυτά τα χρήματά; Τι μου προτείνετε;». Μεγάλο, την ίδια στιγμή, είναι το ενδιαφέρον και από επιχειρηματίες που βάζουν στο στόχαστρο μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα, διαθέτοντας ποσά από 250.000 ευρώ έως και 350.000 ευρώ.

«Αλλά και στα επαγγελματικά κτήρια θα λέγαμε ότι κάποιες αγορές έχουν ήδη προχωρήσει. Ζητούν αυτόνομα επαγγελματικά κτήρια που να είναι μισθωμένα ώστε να έχουν κάποια απόδοση. Ζητούν να επενδύσουν από 250.000-300.000 ευρώ και πάνω. Βεβαίως, το ποσό μπορεί να φτάσει και το ένα με ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, αναλόγως τι θα βρεθεί και αν τους εξυπηρετεί», εξήγησε η κ. Μαυράκη.

Το αυξημένο ενδιαφέρον στην κτηματαγορά της Κρήτης ξεκίνησε να καταγράφεται από την επομένη μέρα της προκήρυξης των εκλογών, με τους μεσίτες φυσικά να ευελπιστούν το θετικό κλίμα να έχει διάρκεια και μετά το πέρας των εκλογών ώστε να επουλωθούν οι ''πληγές'' που άφησε στην τοπική αγορά ακινήτων η παρατεταμένη καθίζηση των προηγούμενων ετών.

«Ελπίζουμε και με τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα στην κτηματαγορά. Τα τελευταία 4 χρόνια τα συμβόλαια είχαν μειωθεί κατά 70%. Ήταν η χειρότερη περίοδος που πέρασε η κτηματαγορά», σχολίασε με νόημα η κ. Μαυράκη.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News